Varan har lagts till i varukorgen

Solceller påverkar inte jordfelsbrytare

Elinstallation 11 mar 2022
jordfelsbrytare
Jordfelsbrytare är tåligare mot solcellsinstallationer och elbilsladdare än man tidigare trott. Foto: Mostphotos/montage
Det har under en tid varit oklart om likström från solceller eller elbilsladdare kunnat slå ut jordfelsbrytare. En forskningsrapport visar nu att så inte är fallet.

Frågan om likström från solcellsinstallationer eller laddstationer för elbilar kan påverka och till och med slå ut närliggande jordfelsbrytare har varit föremål för diskussioner och oro inom elbranschen under en längre tid.

Nu har forskare vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå kartlagt riskerna genom simuleringar, mätningar och laborationsexperiment. Studien visar att oron är obefogad. Jordfelsbrytare visar sig dessutom vara mycket tåligare för störningar från högre frekvenser än vad man först trodde.

Forskarnas slutsats är goda nyheter för alla som har varit bekymrade. Fredrik Byström Sjödin på Installatörsföretagen tycker det är mycket bra att projektet har givet ett tydligt resultat.

– Det har varit mycket diskussioner om hur jordfelsbrytare påverkas av läckande likströmmar, nu kan vi klart och tydligt säga att sannolikheten att de kan påverkas är liten, vilket var precis vad vi kom fram till i vår egen rapport. Nu ser vi på installatörsföretagen den här frågan som utagerad. Det blev en bra och tydlig rapport och det ser vi som en stor fördel, säger han i ett pressmeddelande.

Bevaka ämnen i artikeln

Elinstallation Elproduktion Forskning Teknik
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter