Energianvändningen i livsmedelsbutiker är generellt hög. Framför allt används mycket el för livsmedelskyla och belysning. Men ventilation och uppvärmning kan också stå för en betydande del av energianvändningen. Det finns flera energieffektiviserande åtgärder som kan genomföras i livsmedelsbutiker. Tidigare studier har fokuserat på installation av dörrar och lock på kylar och frysar, värmeåtervinning från kylsystemet samt återluft.
Men det finns exempel på åtgärder kopplat till ventilationen som också kan minska energianvändningen. Det är enligt rapporten ”Ventilation i livsmedelsbutiker” exempelvis optimering av drifttider, behovsstyrning samt minskat luftflöde genom entréer.
Rapporten redovisar en förstudie inom Relivs, Resurseffektiv livsmedelshantering, som syftar till att öka kunskapen om ventilation i livsmedelsbutiker ur ett energi- och inomhusmiljöperspektiv. I förstudien har regelverk och riktlinjer gåtts igenom och erfarenheter har samlats in genom kontakt med butiksägare, fastighetsägare, leverantörer, OVK-kontrollanter och projektörer.
Rapportförfattarna konstaterar att den tillgängliga informationen om ventilation i livsmedelsbutiker är begränsad. När det gäller erfarenheter av problem lyfts främst förekomst av höga temperaturer. Men problem med drag, hög fukthalt och kondensbildning samt låga temperaturer tas också upp.
I projektet har även synpunkter inkommit om att eftersatt underhåll kan ha en stor negativ inverkan på inneklimat och energianvändning.
Inom förstudien har ett utvecklingsbehov identifierats och man föreslår fortsatt arbete inom tre områden: