För drygt två år sedan blev en matvarubutik i Visby först med certifikatet NollCO2 som utvecklats av Swedish Green Building Council, SGBC. Den aktuella byggnaden ska därmed klara nettonollutsläpp genom hela sin livscykel.
Certifikatet kan idag tillämpas för kontor, äldreboende, butiker, industrihallar, flerbostadshus och blandverksamhet. Listan är nu på väg att bli längre.
Nyligen meddelade SGBC att det släpps en ny version av NollCO2 i vår. Det kommer då att bli möjligt att göra certifieringen även för villor, radhus och kedjehus.
– Vi ser fram emot att hälsa småhusprojekt välkomna att inleda sitt certifieringsarbete. Vår ambition är dessutom att det snart ska bli möjligt att också certifiera större renoveringar, säger Pia Stoll, teknikansvarig för NollCO2 hos SGBC, i ett pressmeddelande.
För att klara kraven krävs alltid en annan certifiering i botten. Exempelvis kan det vara Miljöbyggnad, LEED, BREEAM-SE eller Svanen för nya byggnader.
Certifikatet kräver återrapportering vart femte år för att fortsätta gälla. De kriterier som finns för NollCO2 är på nivåer som nu måste börja råda för hela branschen om de nationella och globala klimatmålen ska kunna uppnås, enligt SGBC.