Varan har lagts till i varukorgen

Dom: Får flytta bänkrader i kyrka

Juridik 29 mar 2022
huvudbild_adolf-fredriks-kyrka
Adolf Fredriks kyrka öppnade 1774 och är ritad av arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz. Foto: Maria Groth/Mostphotos
Kammarrätten ger Adolf Fredriks församling rätt att ändra placeringen av några kyrkbänkar. Länsstyrelsen hävdade att förändringen skulle minska kyrkans kulturhistoriska värde.

Adolf Fredriks församling i centrala Stockholm vill flytta placeringen av fem bänkrader. Detta då de anser att bänkraderna försvårar för kyrkan att arrangera dop, vigslar och begravningar samt att bänkarna också begränsar tillgängligheten för rullstolsburna besökare.

Länsstyrelsen i Stockholms län har hävdat att flytten av bänkarna skulle innebära så stora förändringar att det påverkar kyrkorummets karaktär och att kyrkans kulturhistoriska värde skulle minska.

Behoven väger tyngre

Inför kammarrättens dom har rättens ledamöter inspekterat Adolf Fredriks kyrka och även inhämtat ett yttrande från Riksantikvarieämbetet.

– Det står klart att kyrkorummets nuvarande utformning har ett högt kulturhistoriskt värde, men vår bedömning är att församlingens behov av att kunna utföra kyrkliga förrättningar väger tyngre än intresset av att bevara byggnadens interiöra utformning intakt. Vi bedömer också att kyrkorummet i allt väsentligt skulle kunna återställas i ursprungligt skick om det skulle bli aktuellt i framtiden, säger rättens ordförande Catharina Brege i ett pressmeddelande.

Kammarrätten ger därmed församlingen rätt att flytta bänkarna. Domen kan komma att överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Bevaka ämnen i artikeln

Juridik Innemiljö
Fackområden

Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter