Varan har lagts till i varukorgen
Nye bostadsministern – det kan byggbranschen vänta sig
Arbetsmiljö 6 maj 2022
kajsa-hessel-johan-danielsson
Bostadsministern möter Svensk Byggtjänsts vd i senaste Snåret. Foto: Svensk Byggtjänst
I senaste Snåret möter Svensk Byggtjänsts vd, Kajsa Hessel, bostads- och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (s) för att tala om vad byggbranschen kan förvänta sig av honom.

Efter hundra dagar i Vita huset brukar amerikanska presidenters första tid på ämbetet analyseras i medierna. I samma anda intervjuade jag nyligen en betydligt mindre känd politiker efter cirka hundra dagar som statsråd. Han må vara mindre bekant men han är desto viktigare för oss samhällsbyggare, nämligen bostadsminister Johan Danielsson.

Johan Danielsson är det närmsta en ”byggminister” vi kan komma och han täcker inte bara bostadspolitiken, som biträdande arbetsmarknadsminister är han en av de personer i Sverige som har störst möjlighet att klämma åt fusket i branschen. Det är en akut prioriterad fråga både för mig personligen och för Svensk Byggtjänsts roll som nyttoskapande kunskapsnav i branschen.

Lättare kunna utesluta aktörer

Det var därför mycket glädjande när jag märkte att Johan Danielssons engagemang blixtrade till lite extra just när vi talade om schyssta arbetsvillkor. I senaste Snåret lovar han till exempel insatser mot att ”pengar går till skitföretag som vi egentligen vill ha bort”. Johan Danielsson ska bland annat se över möjligheterna för beställare att lättare kunna utesluta aktörer som inte skött sig tidigare. 

Fusket ökar stegvis för varje led

En gissning är att Johan Danielsson bland annat kommer att rikta in sig på branschens långa leverantörskedjor, inte minst inspirerad av sitt besök på upphandlingsenheten i Köpenhamn.  Där har kommunen nyligen granskat sina egna upphandlade projekt och enligt bostadsministern kommit fram till att huvudentreprenören sällan har några oegentligheter, men att fusket sedan ökar stegvis för varje led.  I det första underentreprenörsledet hittades femton procent fusk, medan det i led två och vidare i kedjan till sist kom fram till hela åttiofem procent av det som Johan Danielsson kallar ”skit”.

Välkomnande initiativ mot oseriösa aktörer

Lyckas han bara klämma åt fusket utan att försvåra handlingsutrymmet i branschens redan snåriga regelverk så ser vi verkligen fram emot det. Det blir ett välkommet initiativ för alla fantastiska företag som idag tvingas tävla mot oseriösa aktörer som konkurrerar genom ren och skär kriminalitet. 

Oavsett politisk inriktning så är såväl politiker som branschen eniga om att kämpa mot fusket. Johan Danielsson sitter nu på den ministerpost som håller i hammaren, hammaren som kan slå spiken i kistan för fusket. Låt oss hoppas att han använder den.

Kajsa Hessel, vd Svensk Byggtjänst

Om detta och andra insatser så som den fortsatta utvecklingen av klimatdeklarationer och hur han anser att bostadssegregationen ska byggas bort finns i senaste Snåret som ni hittar här.

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Bestämmelser Miljö Snåret
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter