Varan har lagts till i varukorgen
Ny rapport om framtidens laddning av elfordon
Teknik 18 maj 2022
kvinna-laddar-elbil
Kostnader och kundnöjdhet kommer påverka elbilsladdningen i framtiden. Enkla betalningslösningar för publik laddning är ett måste. Foto: Mostphotos
Hur kommer elbilarna laddas i framtiden och vilka är för- och nackdelarna med olika sätt att ladda? Det är några av frågeställningarna som tas upp i en forskningsrapport från Uppsala universitet.

Jennifer Leijon, temaforskare vid institutionen för elektroteknik vid Uppsala universitet, har skrivit en rapport om laddning av elfordon. Underlaget kommer från intervjuer med sju personer med erfarenhet och expertis inom laddning, elfordon eller laddningsinfrastruktur.

Rapporten ger en översiktlig bild av läget idag och möjliga riktningar framåt när det gäller laddningsstrategier. Den tar upp vilka steg som kan vara intressanta att ta vad gäller laddningsinfrastruktur, fordonsutveckling och samverkan mellan olika intressenter.

Ökad automation och integration

Enligt rapporten kommer bland annat laddningen att bli mer automatiserad i framtiden där exempelvis en robotarm genomför kopplingen till fordonet. En lösning som kan ha flera fördelar för självkörande fordon där det inte finns någon fysisk kund eller förare som kan utföra laddningen.

Generellt väntas även antalet likströmsnät i kommersiella byggnader öka och att laddsystemen för fordonen integreras mer med elsystemen i hushållen eller vid arbetsplatserna.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Eldistribution Forskning Infrastruktur
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial