Enligt flera utvärderingar använder många energieffektiva byggnader mer eller mycket mer energi än beräknat vid projekteringen. I ett projekt, som finansierats av både Energimyndigheten och SBUF (Svenska Byggbranschens utvecklingsfond), har avvikelserna analyserats. Syftet är att öka branschens kunskap och belysa vanliga fel och bristers betydelse för energianvändningen.
Resultatet redovisas i rapporten ”Glappet mellan projekterad och uppmätt energiprestanda” samt genom en erfarenhetsdatabas på nätverket LÅGANS webbplats. Databasen består idag av tio olika texter som kortfattat, på cirka 2–3 sidor, beskriver vanliga fel och brister som kan förekomma.
Alla detaljer är viktiga
– Man måste förstå att alla detaljer är viktiga när man bygger ett hus med väldigt låg energianvändning. Tillsammans kan små fel skapa en stor avvikelse, säger Per Kempe på PE Teknik & Arkitektur, som har ansvarat för projektet.
Per Kempe poängterar att det är väldigt viktigt att analysera energianvändningen och han anser att det är tjänstefel att bara använda schablonvärden i en energiberäkning förutom vädringspåslaget.
– I mycket tidiga skeden, då huset bara är en skokartong, kan du använda schablonvärden. Men så fort du har en planlösning och börjar få schaktplaceringar måste du börja räkna på förluster från de olika tekniska systemen och diskutera var ledningsstråken som sammanbinder schakten kan gå. Och det gäller att värmeförlusterna minimeras för annars behöver motsvarande energi sparas in någon annanstans om energikraven ska uppfyllas.
Det finns många som har gjort bort sig rejält när det gäller beräkningen av förluster från varmvattencirkulationen, VVC, i flerbostadshus, menar Per Kempe. Bland annat på grund av väldigt mycket dragningar i eller under bottenplattan som ger mycket löpmeter VV/VVC-rör. Vilket kan bli fallet med ett lamellhus.
Den första erfarenhetstexten handlar om just VVC-förluster. En annan erfarenhetstext tar upp bristfällig isolering av ute- och avluftskanaler. Det kan handla om att man bara har kondensisolering men det kan även vara att schakten är för små så att det inte ryms tillräckligt mycket isolering.
– Det gäller att den som är med i tidiga skeden, installations- eller energisamordnaren, är med i diskussionerna, räknar på förlusterna och ser till att schakten blir tillräckligt stora så att isoleringen får plats.
En annan sak som Per Kempe tycker är viktig handlar om relationsenergiberäkning. Att byggnadens energiberäkning uppdateras till hur det verkligen blev byggt genom att ta hänsyn till ändrade produkter, systemval samt brister i montage, idrifttagning, injustering med mera.
– Relationsenergiberäkningen är ett viktigt verktyg för driften, säger Per Kempe.
Det är relationsenergiberäkningen som driftavdelningen kan jämföra den normaliserade uppmätta månadsenergianvändningen med för byggnadens olika delsystem. För att verifiera att byggnaden fungerar på avsett vis.
På LÅGANS webbplats samlas erfarenhetstexter som kortfattat beskriver skriver vanliga fel och brister i byggnader som ger upphov till energiförluster. Idag finns tio texter samlade (OBS texten är klickbar):
Tanken är att texterna ska kunna uppdateras med nya erfarenheter och att databasen ska byggas på med fler texter.
På LÅGANS webbplats samlas erfarenhetstexter som kortfattat beskriver skriver vanliga fel och brister i byggnader som ger upphov till energiförluster. Idag finns tio texter samlade (OBS texten är klickbar):
Tanken är att texterna ska kunna uppdateras med nya erfarenheter och att databasen ska byggas på med fler texter.