Grönområden nära bostäder har en positiv inverkan på människors välmående. Foto: Mostphotos
Grönska i städer ökar människors hälsa och välmående. I en sammanställning visar Naturvårdsverket vilka mått som kan användas i riktlinjer för kommuners fysiska planering.
Naturvårdsverket har tagit fram en sammanställning över den kunskap som finns om grönområdens funktion och utformning. Det handlar om hur det bidrar till bra hälsa och välbefinnande. Kunskapen har bland annat legat till grund för de vägledningar som Boverket och Naturvårdsverket gett ut om grönplanering.
Fortsätt läsa – starta din prenumeration!
För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som du själv kan styra.
En ny vägledning ska vara kommuner till hjälp i arbetet med att ta fram grönplan. Vägledningen visar bland annat hur kommuners ekosystemtjänster kan utvecklas.
Vad bidrar de olika träden i städerna med? Det kan man få svar på genom programmet i-Tree. Bland annat går det att se hur mycket regnvatten ett trädbestånd hanterar.
Regeringen föreslår att kommunernas rätt till veto vid vindkraftsetableringar måste användas tidigare i processen jämfört med i dag. Riksdagen har nu röstat nej till förslaget.
DEBATT: För att påskynda den nödvändiga klimatomställningen och dessutom skapa incitament för privatpersoner att vara en aktiv del i omställningen föreslår vi på Byggmaterialhandlarna ett införande av grönt ROT-avdrag.
Din användarprofil har aktiverats från en annan enhet. Om det inte är du som loggat in bör du snarast ändra ditt lösenord eller kontakta vår kundservice på 08-457 10 00 eller kundservice@byggtjanst.se