Varan har lagts till i varukorgen
Nytt system med lägenhetscentraler ersätter VVC
Teknik 30 jun 2022
uponor-combi-port-grand-tower
Uponor Combi Port lägenhetscentraler har installerats i fler än 400 lägenheter i Grand Tower i Frankfurt. På Nordbygg lanserade Uponor tekniken i Sverige. Foto: Uponor
Ett decentraliserat system med lokal uppvärmning av tappvarmvattnet kan minska både energianvändningen och installationstiden med 30 procent.

Traditionellt används en central uppvärmning av varmvatten i svenska bostäder där varmvattencirkulationen, VVC, står för en allt större del av energiförlusterna.

Nu har Uponor lanserat ett system i Sverige som gör det möjligt att värma upp tappvattnet i varje enskild lägenhet i stället för centralt i fastigheten. Tekniken kallas Uponor Combi Port lägenhetscentral. Enligt Uponor behövs ingen VVC om denna teknik används, vilket ger energibesparingar på upp till trettio procent av den totala energianvändningen för uppvärmning och tappvarmvatten.

Tre stammar i stället för fem

Ett decentraliserat system behöver bara förses med en värmekrets från undercentralen. Ingen varmvatten- eller VVC-ledning installeras. Tappvattnet värms i stället upp lokalt efter behov. Ett decentraliserat system har således bara tre stamledningar i stället för fem som i ett traditionellt system. Detta innebär minskad materialförbrukning vilket även påverkar installations- och byggtiden.

– Med fyrtio procent färre rör och maximalt prefabricerade enheter kan installationstiden minska med cirka trettio procent jämfört med en traditionell installation, säger Joakim Rydholm, affärsutvecklare för prefab på Uponor, i ett pressmeddelande.

Första leveranserna i höst

Enligt Uponor fungerar systemet lika bra i ett villaområde som i ett 100-vånings höghus. Hittills har över 300 000 system med lägenhetscentraler installerats runt om i Europa.

Tekniken lanserades i Sverige på Nordbygg och enligt Uponor kommer de första leveranserna att ske i höst.

Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Bostäder Energieffektivisering Hållbarhet Projektering Vatten och avlopp
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter