Varan har lagts till i varukorgen

Nej till lagändringar av strandskyddet

Bestämmelser 2 jun 2022
hus_vid_sjo
En majoritet i riksdagen valde att rösta emot regeringens föreslagna ändringar av strandskyddet. Foto: Maria Groth/Mostphotos
Regeringens föreslagna lagändringar för strandskyddet blir inte av. En majoritet i riksdagen röstade nej till förslagen.

Det står klart att regeringens föreslagna ändringar av strandskyddet inte kommer att genomföras. En majoritet i riksdagen, bestående av Moderaterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, röstade emot lagförslagen.

Vänsterpartiet anser bland annat att de föreslagna ändringarna innebär en för stor påverkan på strandskyddet och en försvagning av det. Moderaterna menar att de föreslagna ändringarna inte är tillräckligt långgående. Partiet vill bland annat att det generella strandskyddet avskaffas och att kommunerna i stället själva får bestämma var strandskyddet ska gälla.

Bakom regeringens förslag till riksdagen stod förutom Socialdemokraterna Centerpartiet och Miljöpartiet. Bland annat var ett av förslagen att minska strandskyddsområdet vid små insjöar och smala vattendrag från dagens 100 meter till 25 meter. Ett annat förslag skulle innebära att strandskyddet skulle stärkas vid vissa områden, till exempel där det i dag finns ett stort tryck av bebyggelse.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Bostäder Samhällsplanering
Fackområden

Anläggning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial