Varan har lagts till i varukorgen
Limträ behåller viktiga egenskaper över tid
Hållbarhet 13 jun 2022
limträ
Limträbalkarna som provats har dimensionen 115x450 och längden 9000 millimeter. Foto: Urban Häggström, RISE
För att testa hållbarheten i limträ har RISE i Skellefteå, på uppdrag av Svenskt trä, placerat 20 limträbjälkar med olika impregneringar utomhus.

Tester har pågått mellan 2007 och november 2021 med elasticitetsmodulen. E-modulen beskriver förhållandet mellan mekanisk spänning och deformation.

De 20 limträbalkarna har varit uppdelade i fyra grupper där fem furubalkar impregnerats och oljats, fem furubalkar impregnerats och målats vita, fem furubalkar impregnerats och målats röda och fem granbalkar målats röda. De har placerats på en ställning byggd som en trappa med den nedersta balken en meter över markytan. Den ena sidan var vänd mot söder och den andra mot norr, för att få ett soligt och varmt läge på ena sidan och ett fuktigt, svalare på den andra. Ovansidorna har varit täckta med plåt.

Och trots att balkarna exponerats för väder och vind har de hållit oväntat bra. Mellan 2007 och den sista mätningen 2021 sjönk medelvärdet i E-modulen med 1,1 procent.

− De senaste resultaten från det långtidsförsök som RISE genomför visar att limträ behåller viktiga materialegenskaper över tid och därför lämpar sig väl i det cirkulära byggandet, säger Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä i ett pressmeddelande.

Bevaka ämnen i artikeln

Hållbarhet Konstruktion
Fackområden

Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter