Varan har lagts till i varukorgen

Energilager säkrar hållbar fjärrvärme

Energi 21 jun 2022
energilager-i-lulea
Energilagret består av en 44 meter hög ackumulatortank som totalt rymmer 30 000 kubikmeter varmt fjärrvärmevatten. Foto: Jacob Nilsson
I Luleå har ett energilager i form av en gigantisk termos anslutits till stadens fjärrvärmenät. En viktig del för att nå målet om ett fossilfritt och hållbart energisystem.

I mitten av juni invigdes anläggningen. Det nya energilagret gör fjärrvärmesystemet mer flexibelt då det öppnar för att kunna ta emot mer restenergi i framtiden. Lagret ska även fungera som en extra buffert vid eventuella driftstörningar.

– Fjärrvärmen spelar en viktig roll för Luleås framtida energisystem och det handlar om att fortsätta att utveckla systemet genom bland annat sänkta framledningstemperaturer, energilagring och effektbalansering för att på så vis avlasta elbehovet och möjliggöra en ny typ av fjärrvärmesystem, säger Malin Larsson, vd på Luleå Energi, i ett pressmeddelande.

Redan i år kommer Luleå Energi, enligt uppgift, kunna minska den del fossilt bränsle som ibland måste tillföras i produktionen.

OM Energilagret

  • Tillverkare: Midroc Rodoverken.
  • Material: Stål invändigt i ackumulatortanken, sedan rejält med isolering och slutligen ett ytterhölje av plåt.
  • Temperatur: Som varmast kring 99 grader, då vattnet inte får koka i ackumulatortanken.
  • Storlek: 44 meter högt och 33 meter i diameter.
  • Volym: Rymmer 30 000 kubikmeter fjärrvärmevatten. Det motsvarar dubbla volymen av allt fjärrvärmevatten som cirkulerar i hela fjärrvärmesystemet.
  • Design, hölje: Nordmark & Nordmark.
Källa: Luleå Energi
Bevaka ämnen i artikeln

Energi Hållbarhet Värme
Fackområden

VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter