Varan har lagts till i varukorgen
Återbruk i stället för höga materialpriser
Återbruk 7 jun 2022
tony_o_gustaf
Tony Velin, filialchef för Gärahov Byggservice i Jönköping och Gustaf Hjertquist, projektchef på Tosito är stolta över återbruksprojektet Kärnekulla i Habo. Foto: Gärahovs Bygg
Att få fram material i tid och till vettiga priser var svårt. Då bestämde sig byggbolaget och beställaren i stället för att satsa mer på hållbara lösningar med begagnat material.

I återbruksprojektet Kärnekulla i Habo bygger Gärahovs Byggservice, på uppdrag av beställaren Tosito, 1 200 kvadratmeter restaurang- och kontorsyta. Målet med projektet är att i största möjliga mån använda begagnade material. Och engagemanget från både beställare och alla underleverantörerna är stort. Ett exempel är ventilationen.

− Ventilationsentreprenören kom och sa att han hade hittat två nästan nya och fullt fungerande ventilationsaggregat som skulle rivas ut så han la beslag på dem och återanvände, säger Tony Velin, filialchef för Gärahovs Byggservice i Jönköping i ett pressmeddelande.

Ett annat stort kap till återbruksprojektet blev 400 felbeställda fönster och 750 kvadratmeter fasadskivor i fel kulör från andra företag.

Inte alltid billigare

Att återbruka och leta material som redan används i andra byggen är inte alltid en billigare lösning, menar Tony Velin.

− Det kan tvärtom vara dyrare. Om du tar en gammal tegelvägg som ska plockas ner och rensas och muras upp igen så går det åt en himla massa timmar i arbete. Men du tar tillvara material som annars hade kastats och det känns som en bra affär.

Alla delmoment i ett byggprojekt är inte lika självklara att återbruka. Elinstallationer till exempel är svårt att återanvända. Men målet med projektet Kärnekulla är att i största möjliga mån använda begagnade material.

Vill utveckla återbruk

Och även om man kanske inte når 100 procent återbruk så är det viktiga att återbrukstänket finns med hos alla inblandade genom hela processen. Det menar Gustaf Hjertqvist, projektchef hos Tosito som är beställare.

− Som beställare är det jätteroligt att kunna signalera att man kan handla på andra sätt och vara flexibel från fasadfärg till fönsterstorlek. 

Både Gärahovs Bygg och Tosito är övertygade om att återbruksprojekt liknande Kärnekulla i Habo kommer att bli allt vanligare inom byggbranschen. Och de ser det som en självklarhet att fortsätta utveckla återbruk i fler projekt.

Bevaka ämnen i artikeln

Återbruk Hållbarhet
Fackområden

Förvaltning Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter