Branschföreningen Svensk Solenergi har tillsammans med andra aktörer i branschen under flera år verkat för att få till ett kompetenscentrum för solenergiforskning i Sverige och nu har det burit frukt. Energimyndigheten beviljade i slutet av 2021 36,5 miljoner till Solelforskningscentrum i Sverige, SOLVE.
Enligt Svensk Solenergi är centrets vision att ge solelen ett brett genomslag i Sverige genom smart och genomtänkt integration av solel i städer, på mark och i energisystemet, för att bidra till hållbarhetsmålen. Centret avser också ha en tydlig roll för svenska företag i expansionen av solel både i Sverige och internationellt.
De främsta aktörerna bakom SOLVE är Uppsala Universitet, Sveriges lantbruksuniversitetet, Research Institutes of Sweden AB, RISE, Högskolan Dalarna, Mälardalens högskola och Karlstads universitet.
Syftet med kompetenscentrummodellen är att stärka samarbetet mellan näringsliv, offentlig sektor och akademi och på så vis bygga upp och tillgängliggöra både kunskap av högsta kvalitet och kompetens för samhällets omställning till ett hållbart energisystem.
Under 2020 och 2021 genomförde Energimyndigheten en utlysning om Kompetenscentrum för ett hållbart energisystem. Intresset för utlysningen var stort. Totalt lämnades 29 ansökningar in. Energimyndigheten beslutade i december 2021 om stöd till 11 av centrumen om ett totalt belopp av 594 miljoner kronor fördelat över 5 år.