Varan har lagts till i varukorgen

Hon vill förändra ledarskapet i byggbranschen

Hallå där... 27 jan 2022
Emmalena Andersson brinner för att arbeta mot orättvisor och för en arbetsmiljö inom byggbranschen där alla ska känna sig välkomna och inkluderade. Foto: Privat
Emmalena Andersson är plåtslagaren och byggchefen som lämnade branschen under en tid, men sedan valde att komma tillbaka. Hon tror på att ett tydligt och engagerat ledarskap kan förändra mycket.

Vad fick dig att lämna byggbranschen under en tid?

– Jag lämnade byggbranschen då jag inte förstod att jag hamnat hos fel firmor som behandlade mig illa. Jag trodde då att hela branschen var en machokultur. Samarbetspartners och chefer var värst, många gånger. Sen jobbade jag deltid på Byggmax under en tid.

– Efter en tid fick jag ett erbjudande om att komma tillbaka. Jag funderade ett tag och till slut vågade jag tacka ja. Resan har inte varit lätt och är det inte alltid idag heller.

Varför ville du ändå komma tillbaka?

– För kollegorna och sammanhållningen. Vi är som en familj som skapar något ihop, det blir en sammanhållning när vi löser problem, skrattar och jobbar tillsammans.

Hur kom det sig att du blev just plåtslagare?

– Hantverk och skapande har alltid funnits som ett intresse. Jag valde bygglinjen på gymnasiet för att först bli plattsättare och finsnickare. Sen blev det mitt andrahandsval jag satsade på. Plåt kan du forma med dina bara händer, du kan skapa så mycket med plåt.

Vad var det som gjorde att du ville arbeta som chef?

– Många chefer jag har haft har varit dåliga på ledarskap och det skapade psykisk ohälsa. Det skadade både mig och mina kollegor. Jag insåg detta och förstod att något måste ändras. Ingen ändrade något för mig, då får jag ändra för andra, tänkte jag. Det är tufft i många lägen att vara chef och arbetsledare men ett bra ledarskap är viktigt.

Vad kännetecknar en bra chef tycker du?

– En bra ledare lyssnar och tar hand om informationen de får på ett bra sätt. Hen är duktig på sammanhållning och samverkan. Följer du din ledare av egen vilja, en informell ledare, så kännetecknar det en bra ledare tycker jag.

Hur vill du fortsätta inspirera andra tjejer att välja byggbranschen?

– Göra inlägg på sociala medier om just kvinnor i branschen. Fortsätta visa att det är ett roligt arbete. Jag jobbar egentligen med att inspirera alla till bygg och för en förändring i branschen. Jag kommer att fortsätta föreläsa, synas i medier och event och besöka skolor.

Bevaka ämnen i artikeln

Hallå där... Arbetsmiljö Hållbarhet Jämställdhet och mångfald Kompetens
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter