Peter Nyberg, Aktea Energy, är en av författarna till en studie som ska driva på utvecklingen av energieffektiva tappvarmvattensystem. Foto: Mostphotos, skärmklipp
En ny studie har undersökt alternativa VVC-lösningar. Samtliga system uppvisade en förbättring av energiprestandan med bibehållen säkerhet på legionella och korta spoltider.
Tappvarmvatten ska hålla rätt temperatur och levereras ”utan besvärande väntetid”. För att klara detta installeras vanligen någon form av varmvattencirkulation, VVC, i ett flerbostadshus. Detta innebär dock en energiförlust som kan vara hög.
Fortsätt att läsa - prova 14 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 14 dagar utan kostnad. Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
I AMA VVS & Kyla 22 lyfts riskerna för tillväxt av legionella fram mer än i tidigare utgåvor. Bland annat införs en ny bilaga för att dokumentera riskanalys.
Det finns stora brister i många tappvarmvattensystem som fastighetsägare inte känner till. Jonatan von Seth, projektledare på GK, vill därför att en obligatorisk tappvarmvattenkontroll införs, liknande OVK.
"Vi måste höja kvaliteten på VVC-systemen, både när det gäller designen och utförandet", säger Stephen Burke på NCC. Han har lett ett projekt som kartlagt VVC-förluster i flerbostadshus.
Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har tagit fram en ny vägledning för hållbart byggande.
Den innehåller konkreta råd och beskrivande exempel på metodik för arbetet.
Andreas Holmgren tog de första stegen för att bilda klimatinitiativet LFM30 i Malmö. Möt en driven och drivande hållbarhetschef, som har testat att låta AI klimatberäkna ett stambyte.