Varan har lagts till i varukorgen
Smarta tjänster kräver åtkomst till dataströmmar
Teknik 17 feb 2022
27575146-big-data-lines-connected
Det krävs ett systematiskt informationssäkerhetsarbete för att utveckla förmågan att möta efterfrågan på olika dataströmmar. Foto: Mostphotos
Smarta produkter och tjänster inom fastighetssektorn bygger på åtkomst till kontinuerligt insamlade dataströmmar. En ny skrift avhandlar hur man kan möta denna efterfrågan.

Skriften ”Informationssäkerhet inom fastighetsområdet & IoT ” riktar sig främst till kommunernas säkerhetsorganisationer samt fastighetsorganisationer. Men även övriga fastighetsägare, konsulter och leverantörer som verkar inom fastighetsbranschen kan ha användning för vägledningen med fokus på strömmande data.

Energiflöden och vattenflöden

Syftet med den nyutkomna vägledningen är att beskriva hur man med utgångspunkt i ett systematiskt informationssäkerhetsarbete kan utveckla en organisatorisk förmåga att möta efterfrågan på denna typ av dataströmmar.

Det kan handla om till exempel data om byggnaders energi- och vattenflöden, luftkvalitet och konstruktiva tillstånd. Men även data om de aktiviteter som genomförs i eller i nära anslutning till en byggnad.

Kommuner delade erfarenheter

Projektet har finansierats av FoU-fonden för kommunernas fastighetsfrågor och är utgiven av Sveriges Kommuner och Regioner. Region Gävleborg och Härnösands kommun har i projektet delat med sig av sina erfarenheter inom processorienterad informationskartläggning.

FAKTA Effektmål med projektet:

  • Förenkla informationsutbyte inom och mellan organisationer.
  • Likartad kravställning vilket också leder till en ökad medvetenhet hos leverantörerna.
  • Normering av informationsklassningsmodeller för vanligt förekommande tjänster inom fastighetsförvaltning.
  • Särskild belysning av aggregerade informationsmängder.
  • Minskad risk att skyddsvärd information hamnar i orätta händer eller är inkorrekt.
Källa: SKR
Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Digitalisering Energi Säkerhet- och larmsystem
Fackområden

El & Tele Förvaltning VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter