Varan har lagts till i varukorgen
Premiär för ”naturban” markanvisning
Arkitektur 16 feb 2022
naturban_webb
Med det nya konceptet ska stadsplaneringen förena natur och stadsliv. Foto: Nacka kommun
Genom ”naturbant” stadsbyggande ska natur och stadsliv förenas. Begreppet har nu haft premiär vid en markanvisning i Nacka. Idén är att kunna bygga utan att tränga ut gröna värden.

Det var i slutet på förra året som Nacka kommun utlyste en markanvisningstävling nära en planerad tunnelbanestation. I samband med detta lanserade kommunen det nya begreppet naturbant, vilket rönte viss uppmärksamhet.

Konceptet ska nu prägla allt utvecklingsarbete i kommunens centrala delar, berättar stadsarkitekt Nina Åman för tidningen Arkitekten.

– Nacka består av mycket natur i form av skog och skärgård. Begreppet naturbant berättar om det möte mellan natur och stad vi vill lyfta fram i den nya stadsdelen, säger hon till tidningen.

Förstärka områdets karaktär

Det aktuella området har haft en relativt otydlig karaktär, menar Nina Åman. Förhoppningen är nu att ändra på detta genom en betoning av naturen och platsens topografi.

Konceptet uppmuntrar till växtlighet på fasader och vintergröna innerum. Även gröna tak och takträdgårdar med växthus och ytor för aktiviteter finns med bland önskvärda inslag.

Växtlighet och kvartersmark

För att ge växtlighet större möjlighet att integreras har kvartersmarken satts en bit utanför husfasaderna. Sammanfattningsvis ska idéerna lägga grund för en stadsplanering som tillåter bebyggelse utan att radera natur och gröna värden.

Markanvisningstävlingen arrangerades med en uppmaning till arkitekter och byggaktörer att göra en egen tolkning av begreppet ”naturbant”. Det bidrag som till slut stod som vinnare var Belatchew arkitekter i samarbete med Selvaag Bostad och Urbio som fick maxpoäng för sitt förslag.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Arkitektur Lov och tillsyn Samhällsplanering
Fackområden

Anläggning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial