Varan har lagts till i varukorgen
Elbilsladdning viktigt för hållbarhetsarbete i brf:er
Hållbarhet 28 feb 2022
22550936-electric-car-charging-station-in-oslo
Begränsning i fastigheternas elkapacitet är en av utmaningarna när fler vill ha laddstationer för elbilar. Foto: Mostphotos
Bättre belysning toppar Riksbyggens lista över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder under förra året. För första gången finns också installation av laddstationer för elbilar med.

Riksbyggen, som förvaltar nästan 4 400 bostadsrättsföreningar har sedan 2010 samlat in statistik över vilka hållbarhetsåtgärder som bostadsrättsföreningarna genomför. I topp på listan ligger inventering och byte av ljuskällor inom- och utomhus följt av effektivisering av värmesystemet.  

Elbilsanvändningen har ökat

Att allt fler väljer elbilar syns för första gången på listan. Att installera laddstationer för elbilar kommer in på plats nummer tio.

Stigande elpriser och en ökad medvetenhet i bostadsrättsföreningarna att bidra till ökad hållbarhet gör att energiåtgärderna är glödheta just nu, menar Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

– När allt fler skaffar elbil sätts fokus på en av flaskhalsarna: möjligheten att ladda bilen. Det finns en stark vilja hos många bostadsrättsföreningar att göra gröna åtgärder och mycket görs redan idag, säger hon.

Energimyndighetens sektorsstrategier pekar på en effektiviseringspotential på 20-25 procent och det står klart att många åtgärder genomförs i bostadsrättsföreningarna som bidrar till en minskad energianvändning.

Utmaningar och fallgropar

Omställningen till elbilar är en fråga som har tagit rejäl fart. I många bostadsrättsföreningar finns nu elbilsladdning på agendan. Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen säger att de märker av ett stort tryck och att många hör av sig och vill ha hjälp.

– Att handla upp elbilsladdning är inte helt enkelt eftersom det finns många fallgropar gå i och en viktig uppgift för oss som fastighetsförvaltare är att guida föreningarna, säger Mari-Louise Persson i pressmeddelandet.

Begränsning i fastighetens elkapacitet är en av utmaningarna, både på den totala kapaciteten och på den del av elnätet som matar de planerade laddstationerna. Det är inte heller alla laddstationer som stödjer den öppna standard som finns för att kommunicera med laddstationen.

FAKTA Bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder

  1. Inventering och byte av ljuskällor, inom- och utomhus.
  2. Effektivisering av värmesystemet, här ingår kontroll av temperatur, driftövervakning och injustering av värmesystem.
  3. Välkomna nya medlemmar.
  4. Utse miljö- och energiansvarig.
  5. Förbättrat skyltningen i källsorteringsrummet.
  6. Byte av gamla tvättmaskiner och torkutrustning i tvättstugan.
  7. Byte till ett elavtal som innebär el från förnyelsebara källor.
  8. Träffas dagtid i sociala aktiviteter.
  9. Planterat växter som blommar hela säsongen.
  10. Installerat laddstation för elbilar.
Källa: Riksbyggen.
Bevaka ämnen i artikeln

Hållbarhet Belysning Bostäder
Fackområden

El & Tele Förvaltning Renovering
Fler nyheter