Varan har lagts till i varukorgen

Ökad skattereduktion för solceller

Bestämmelser 22 dec 2022
solceller-och-datorhallar
Två lagändringar gällande solceller och datorhallar träder i kraft under nästa år. Foto: Mostphotos
Riksdagen har beslutat om en förhöjd skattereduktion för solceller i småhus samt att energiskatten för el som förbrukas i datorhallar höjs. Besluten träder i kraft nästa år.

Riksdagen har beslutat att höja subventionsgraden för installation av solceller från 15 till 20 procent. Lagändringen träder i kraft den 1 januari 2023 och tillämpas på installationer som har betalats efter den 31 december 2022. Privatpersoner kan därmed få skattereduktion för installation av solceller med 20 procent av de debiterade arbets- och materialkostnaderna.

Nedsatt energiskatt för datorhallar slopas

Riksdagen har även beslutat att slopa skattenedsättningen för energiskatt på elektrisk kraft som förbrukas i datorhallar. Lagändringen träder i kraft den 1 juli 2023. Skatten höjs då från 0,6 öre/kWh till 39,2 öre/kWh.

Även möjligheten till återbetalning av skatt på elektrisk kraft, som förbrukats för framställning av värme eller kyla och som levererats för förbrukning i en datorhall, slopas.

Den höjda energiskatten motiveras med att datorhallar, under de rådande omständigheterna på energimarknaderna, bör ges ytterligare incitament till energieffektivisering.

Kritik mot förslagen

På branschorganisationen Energiföretagen är man kritisk till riksdagens beslut. Erik Thorström, ansvarig för skatter och styrmedel på Energiföretagen, säger i ett pressmeddelande att energiskattenedsättningen borde kopplats till krav på värmeåtervinning och spillvärmeanvändning istället.

– Även den förhöjda skattereduktionen för solceller i småhus är en ineffektiv åtgärd för att öka den förnybara elproduktionen. Det vore mer motiverat att satsa på att öka stöden till energieffektiviseringsåtgärder i stället, säger Erik Thornström.

Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Ekonomi Elproduktion Energi
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter