Chalmers tekniska högskola är involverade i projektet och projektleder bland annat arbetet med robotutvecklingen, skriver högskolan på sin hemsida.
I början av juni i år testades den självkörande järnvägsroboten på riktig järnväg utanför Västerås. Roboten, som är utrustad med kameror, sensorn 3D lidar för att registrera omgivningen, GPS och sensor för att hitta rörelser i höjdled, skulle försöka hitta ett avsnitt av rälsen där en platta lagts på för att simulera en skada.
För egen maskin lyckades roboten hitta skadan, stannade och skickade information om exakt var skadan fanns någonstans.
– Det finns några liknande järnvägsrobotprojekt i världen, men inte med samma holistiska grepp som det här. I Sverige är det definitivt första gången en självkörande robot testas på riktiga järnvägar och förmodligen är det också det första som görs i Europa, säger Krister Wolff, docent vid avdelningen för fordonsteknik och autonoma system på Chalmers och projektledare för utvecklandet av järnvägsroboten, i ett uttalande på högskolans hemsida.
Förhoppningen är att ta fram en robot som själv kan åka runt och göra regelbundna inspektioner av järnvägen för att hitta skador och ställen där de snart kan uppstå. Roboten matas i dag med data för att lära sig att integrera med sin närmiljö, till exempel att sakta ner vid tågmöte, vid övergångar och läsa av skyltar och signaler längs med järnvägen.