Varan har lagts till i varukorgen

Ny tjänst ska främja energirenovering

villa
Energirenovering av småhus sparar både elkostnader och miljöpåverkan. Foto: Johan Bjurer/Mostphotos
Runt 80 procent av Sveriges cirka 2 miljoner småhus är äldre än 35 år och i behov av energieffektivisering. I höst lanserar Eon en ny tjänst för energirenovering.

Tjänsten innebär att man med grund i en digital energikartläggning tar fram en skräddarsydd lösning för varje enskilt hus. Genom att samköra kundernas energidata med andra datakällor blir det möjligt att identifiera vilka renoveringar som ger mest nytta till rätt pris.

– Fokus läggs på åtgärder som sänker kundens kostnader samtidigt som det gör huset mer hållbart. Det kan till exempel handla om att installera solceller på taket eller att byta uppvärmningssystem från direktverkande el till värmepump, säger David Sätterman, chef för Eon:s solcellsaffär, i ett pressmeddelande.

Minska 30 procent

Fastigheter står för omkring 40 procent av den totala energianvändningen i Europa. För att nå målen i Parisavtalet behöver energianvändningen minska och energin användas smartare.

Enligt David Sätterman kan de flesta villaägare minska sin energianvändning med minst 30 procent genom att investera i energiförbättringsåtgärder. Det finns en potential att genom energirenovering spara in 11 terawattimmar el i Sverige.  

Två samarbetspartners

Energirenoveringstjänsten erbjuds i samarbete med Hemma, vars plattform stödjer energiomställningsprojekt från analys till uppföljning med fokus på att samla ihop och analysera data om fastigheten och dess energiprestanda.

Samarbetspartner är också Klimatfastigheter, som är den part som stödjer den individuella villaägaren med beräkning, projektledning, upphandling och genomförande av paketlösningar för energieffektivisering.

Bevaka ämnen i artikeln

Energieffektivisering Renoveringar
Fackområden

El & Tele VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter