Madeleine Nobs lyfter fram potentialen för ytorna mellan husen. Foto: Tobias Sterner
Fastighetsägare kan tillsammans med boende förändra slitna områden. Mellan husen går det att skapa fler trevliga och trygga ytor som ger mervärden. Det menar Madeleine Nobs, chef för hållbar affärsutveckling på NCC.
Idag finns det en hel del nedslitna bostadsområden med renoveringsbehov i Sverige. Det gäller inte minst miljonprogramsområden i städerna. Många människor vågar inte gå ut i sina bostadskvarter på kvällar och nätter för att de upplevs som alltför otrygga.
Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
En rapport från NCC med nya siffror från SCB visar att drygt hälften av alla lägenheter i miljonprogrammet är i behov av upprustning. För 140 000 lägenheter är behovet akut.
DEBATT: Den svenska politiken, från kommun- och regionstyrelser till regeringen och riksdagen, har visat beslutsamhet i coronakrisen. Både gällande åtgärder för att minska smittspridningen och för att stötta näringslivet i den akuta krisen.
Nyligen anordnade E2B2 en kunskapslunch om de bästa åtgärderna för energieffektivisering och hållbarhet vid renovering. Mona Norbäck, Stockholmshems energichef, berättade om deras erfarenheter av att energieffektivisera i stor skala.
Bra renoveringsstrategier måste ta sikte på både energieffektivisering och fastighetsvärde. Det var ett av budskapen när Åsa Wahlström, adjungerad professor, talade på Renoveringsdagen.
Miljonprogrammets byggnader framstår ofta som ineffektiva när den årliga energianvändningen mäts per kvadratmeter. Om man istället mäter årlig energianvändning per person tillhör dessa byggnader de allra mest energieffektiva.
Forskare från Rise har tagit fram en vägledning för klimateffektiv förvaltning av solcellsanläggningar. Vägledningen sammanfattar hur förvaltningen skall optimeras för att uppnå en hög klimatprestanda i ett livscykelperspektiv.
Korridorsköket är en tveksam kökslösning, menar forskare på Chalmers. De har sammanställt bygglov för flerbostadshus i Göteborg och har sett flera negativa trender.
I samband med översynen av byggreglerna har Boverket beställt ett antal kunskapssammanställningar. Nyligen publicerades två nya rapporter och ett par har uppdaterats.