Efterfrågan på komfortkyla i byggnader ökar. För att kylan ska kunna vara hållbar i framtiden har kyleffekterna studerats i ett forskningsprojekt inom E2B2.
I projektet har forskare vid Lunds universitet undersökt om det går att undvika att installera onödig kyleffekt genom att använda byggnaden som kyllager, utan att riskera dåligt inomhusklimat.
Fältmätningar och datorsimuleringar har genomförts för att se hur inomhustemperaturen påverkas om kylsystemet stängs av under en till tre timmar. Mätningarna omfattar kontorsbyggnader i södra Sverige som är byggda under olika tidsperioder.
Resultatet av mätningarna visar att kylsystemet är förhållandevis trögt. Det går att minska eller stänga av kyleffekten till en byggnad under någon timme utan att innetemperaturen stiger rejält.
Beräkningarna visar dock på stora skillnader vilket gör att forskarna inte kan ge någon bestämd rekommendation om hur mycket man kan stänga av effekten.
Enligt slutrapporten blir möjligheten att stänga av eller minska effekter bättre om byggnaden har en tyngre stomme och tyngre material innanför klimatskalets isolering. En annan slutsats är att även inredning och möblering har betydelse.
Slutligen konstateras att det är en viktig fördel att fastighetsägare kan minska effektuttaget vid toppbelastning i elnätet. Det är även bra miljömässigt och ekonomiskt för den som äger byggnaden.