Varan har lagts till i varukorgen

"Byggherrarna ska avgöra hur man bäst bygger"

Val 2022 31 aug 2022
liberalerna
Hur blir bostadspolitiken efter valet? Vi har inför årets val bett samtliga riksdagspartier att svara på de viktigaste frågorna som rör dig i byggbranschen. Liberalernas bostadspolitiske talesperson, Jacob Olofsgård, vill se regelförenklingar och kortare planprocesser.

Hur löser vi bostadsbristen? Genom nybyggnation eller ombyggnation?

– Båda två kommer krävas. Vi vill lätta upp reglerna kring ändrad användning av lokaler. Så att kontor enklare kan göras om till bostäder och vice versa. Samtidigt vill vi öka byggandet, genom regelförenklingar och kortare planprocesser för byggföretagen.

Vilka stöd behövs för att öka bostadsbyggandet?

– Vi säger starkt nej till regeringens ineffektiva subventionspolitik. Branschen är tydlig med att de vill ha enhetliga regler, kortare väntetid mellan ansökan och beslut.

Hur ser ni på idén om särskilt stöd för bosparande eller startlån för att hjälpa unga in på bostadsmarknaden?

– Liberalerna står bakom båda dessa idéer. Det vore viktiga reformer för förstagångsköpare, som får en chans att få in en fot på bostadsmarknaden.

Vad händer med ränteavdragen för lån om ditt parti får bestämma?

– Just nu, i ett osäkert omvärldsläge, behöver ränteavdragen stå fast. Vi föreslår inga förändringar.

L, Jacob Olofsgård Jacob Olofsgård, Liberalerna

Hur minskar vi arbetslivskriminaliteten i byggbranschen?

– Arbetsmiljöverket behöver ansvara för en större del av kontrollen. Lokala ombudsmän är viktiga, men kan inte ersätta myndighetsarbete.

Hur vill ni göra för att energieffektivisera det befintliga bostadsbeståndet?

– Genom att den som släpper ut ska betala för sig. Om det blir dyrt att smutsa ner tror vi fler kommer investera i energieffektiviseringslösningar såsom treglasfönster och isolering.

Vilka är de enskilt viktigaste politiska insatserna ni vill göra för att skapa ett hållbart byggande och minska utsläppen från branschen?

– Det finns inget viktigare än att beskatta utsläpp. En enig expertkår menar att det är effektivare att beskatta utsläppen vid källan än att på politisk väg försöka koreografera fram klimatsmarta lösningar. Liberalernas syn är att byggherrarna ska avgöra hur man bäst bygger, politikerna ska se till att det blir lätt att välja rätt.

Vad är det första du skulle göra som bostadsminister?

– Det absolut första vore att tillsätta en ordentlig förenklingsutredning. Sverige har några av världens högsta byggkostnader, det beror på den regeldjungel som växt fram under Socialdemokraternas tid vid makten

Bevaka ämnen i artikeln

Val 2022 Bostäder Samhällsplanering
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter