Det går att skapa mer el utan att bygga nya kraftverk. I Västerås håller energibolaget Mälarenergi på att sanera tre bergrum som en gång varit beredskapslager för olja. När det är klart kommer man fylla bergrummen med varmvatten så att det blir en stor ackumulatortank. När det sen blir extra kallt använder man varmvattnet från tanken till fjärrvärmenätet.
Fortsätt läsa – starta din prenumeration!
För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som du själv kan styra.
Batterier börjar nu bli vanligare i de svenska elnäten. I slutet av oktober invigdes ett energilager som ska möta invånarna i Saltsjö-Boos växande behov av el.
I ett kontorshus i Göteborg har värme och kyla lagrats med fasändringmaterial. En teknik som idag är relativt obeprövad men som i en ny studie visar på flera fördelar.
Att använda gamla bussbatterier som energilager i hus har sina utmaningar. Bland annat krävs många styrsystem. Batterierna har dock lång livslängd. Det visar ett pågående projekt i Göteborg.
Regeringen föreslår att kommunernas rätt till veto vid vindkraftsetableringar måste användas tidigare i processen jämfört med i dag. Riksdagen har nu röstat nej till förslaget.
DEBATT: För att påskynda den nödvändiga klimatomställningen och dessutom skapa incitament för privatpersoner att vara en aktiv del i omställningen föreslår vi på Byggmaterialhandlarna ett införande av grönt ROT-avdrag.
Din användarprofil har aktiverats från en annan enhet. Om det inte är du som loggat in bör du snarast ändra ditt lösenord eller kontakta vår kundservice på 08-457 10 00 eller kundservice@byggtjanst.se