Varan har lagts till i varukorgen
Säkerheten vid vägarbeten ska bli bättre
Arbetsmiljö 5 apr 2022
vagarbete_sakerhet
Tusentals incidenter har inträffat vid vägarbeten i Sverige under de senaste åren. De flesta av dem ledde inte till någon personskada. Foto: Mostphotos
Arbeten som utförs kring vägar ska bli säkrare. Trafikverket ska därför ta fram förslag på åtgärder som kan stärka säkerheten för de som arbetar på vägarna.

Sommaren 2020 berättade Byggkoll om Transportstyrelsens analys av säkerheten för de som arbetar på vägar och förslag på hur det kunde förbättras. Arbetet hade gjorts på uppdrag av regeringen.

En del brister hittades och de ska nu hanteras och åtgärdas av Trafikverket. Myndigheten får i uppdrag av regeringen att ta fram en handlingsplan med åtgärder som ska förbättra säkerheten för de som arbetar på vägarna och alla de som trafikerar dem.

– Att bekämpa dödsolyckor i arbetet är en viktig prioritering för regeringen. En viktig del av handlingsplanen är åtgärder för att få passerande bilister att hålla hastigheten, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.

Genomföras senast 2025

Regeringen vill att fokus i handlingsplanen ska ligga på att åtgärda de brister som hittades i Transportstyrelsens analys. Saker som kan förbättra säkerheten vid vägarbeten. Bland annat gäller det förbättrad skyltning, rutiner för omledning av trafik och krav i upphandlingar. Även att se till att hastigheten i större utsträckning hålls av trafikanter vid arbeten på väg ska också ingå i Trafikverkets arbete.

Trafikverket ska redovisa handlingsplanen till regeringen senast 31 december 2022. Åtgärderna ska ha genomförts senast någon gång under 2025.

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Vägar och gator
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter