Varan har lagts till i varukorgen
Innovativt byggprojekt i virtuell guide
Hållbarhet 19 apr 2022
huvudbild_hoppet-2
Förskolan öppnade i januari 2022 och har åtta avdelningar med plats för 140 barn. Foto: Anders Hall, Göteborgs Stad
Nu finns det en virtuell guide till det innovativa fossilfria byggprojektet Hoppet. Materialvalen och lösningarna har bidragit med upp till 70 procent lägre klimatavtryck för grundplatta och husstomme.

I december 2021 avslutades byggandet av förskolan Hoppet på norra Hisingen i Göteborg. Bygget var en innovationssatsning av Göteborgs stad för att flytta fram gränserna och lära inför stadens framtida byggprojekt.

Naturvårdsverket har ansvarat för att ta fram den virtuella guiden i sitt arbete med Smart City Sweden, en plattform som främjar svenska, hållbara lösningar internationellt. Genom den virtuella guiden på engelska vill Naturvårdsverket bidra till fördjupad kunskap utan att det kräver resor för studiebesök.

70 procent lägre klimatavtryck

Genom flera medvetna val kring bland annat material och konstruktionsplanering har byggprojektet uppnått uppnått ett lågt klimatavtryck. Grundplattan i återvunnet bilglas och husstommen av trä gör att klimatavtrycket beräknas bli 70 procent lägre för dessa delar i jämförelse med liknande byggprojekt.

I tre förrådsbyggnader testas material som vanligtvis inte ses i kommunala byggnader såsom hampakalk, stampad lera och återbrukade tegelstenar.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Hållbarhet Samhällsplanering Återbruk
Fackområden

Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial