Fastighetsautomationen genomgår för närvarande en snabb utveckling som drivs av ökande krav på låg energianvändning, enkelt handhavande och behov av att fler av byggnadens tekniska installationer ska kunna fungera tillsammans.
Svensk Byggtjänst har släppt en ny bok i ämnet - Praktisk fastighetsautomation, skriven av Leif Håkansson.
− Man kan säga att den här boken är en sammanfattning av min samlade erfarenhet av fastighetsautomationssystem under de senaste tio åren, säger Leif Håkansson som arbetat i 30 år som lärare inom fastighetsautomation och på senare tid som konsult i det egna företaget Viol Utbildning.
Idén till boken kom till efter att Leif Håkansson letat efter bra kurslitteratur åt sina elever på yrkeshögskolan.
− Det jag upptäckte var att det fanns en del böcker men jag kunde endast använda några kapitel ur varje. Förra året bestämde jag mig för att ta fram ett eget kompendium som jag använde som kursmaterial och det blev startskottet till boken, berättar Leif Håkansson.
Boken Praktisk fastighetsautomation innehåller beskrivningar av de system och funktioner som finns i dagens system med betoning på den praktiska användningen och hur delarna fungerar.
− Istället för att endast utgå från det senaste ger den en beskrivning av hur saker och ting fungerar. Det finns mycket litteratur om den senaste utvecklingen inom fastighetsautomation men det har saknats en grundläggande bok. Det här är en bok som tar med allt från skruv och mutter till den senaste tekniken med molntjänster och digitala tvillingar, säger han.
Boken är indelad i 15 kapitel och innehåller bland annat en beskrivning av olika typer av givare och styrdon, där även dimensionering av styrventiler ingår.
Därefter följer en ingående beskrivning av styrenheter, deras funktioner och hur de kan fungera som ett hjälpmedel vid daglig drift av anläggningen.
Bakgrund och de grundläggande funktionerna i ett överordnat system (SCADA) beskrivs tillsammans med en praktisk introduktion till hur IP-tekniken används vid fastighetsdrift.
Sist men inte minst går man igenom funktioner för styrning av belysning i fastigheter och driftkortets betydelse.
Boken riktar sig till drifttekniker, konsulter, entreprenörer och förvaltare som vill uppdatera sina kunskaper och till elever som utbildar sig till fastighetsingenjör och drifttekniker på gymnasium och yrkeshögskola.