Kan du berätta om hur du började arbeta i branschen?
– Jag är född och uppvuxen i Sverige och har min utbildning från Chalmers i Göteborg där jag studerade till byggingenjör med inriktning Väg och vatten. Nu har jag jobbat i byggbranschen i tjugo år. De senaste åtta åren som chef, både som konsult och inom entreprenad, bland annat med rekryteringsfrågor.
Hur blev du ambassadör för Byggcheferna?
– Jag fick frågan och tänkte att det kunde vara en god idé att få ge inspiration till nästa generation som ska komma in i branschen. Det kändes lockande och något som kunde vara nyttigt både för mig och för de unga.
– Jag välkomnar satsningen att lägga fokus på etnisk diskriminering. Rasismen är ju en del av machokulturen och där vi ju kommit en bit på vägen.
Vad beror etnisk diskriminering oftast på tror du?
– Den största delen av den diskriminering som sker är på grund av omedvetenhet. Man tror först inte ens efter att man har blivit konfronterad med det, att man har diskriminerat någon på grund av ursprung eller hudfärg.
Varför är det så svårt att se att man själv kan utsätta någon för diskriminering?
– Därför att man inte tror att man är en diskriminerande person. Men när man väl konfronteras eller görs uppmärksam på det, så blir det tydligt att man precis för en minut sedan faktiskt har diskriminerat någon på grund av till exempel hudfärg eller ursprung.
Kan du ge något exempel på hur diskrimineringen kan se ut?
– Som rekryterande chef kan jag säga att just i rekryteringsprocesser är det tydligt att det ofta sker en diskriminering. Till exempel när man får in en ansökan från en person med ett svenskt namn och en med ett utländskt namn, då läser cheferna de båda ansökningarna på två helt olika sätt.
Vad behöver vi främst göra nu tycker du?
– Jag tror vi behöver bli mer medvetna om problemet för att kunna gå vidare. Jag ser mig lite som en isbrytare som vill bana vägen för de unga. Jag och andra från min generation har kommit in i branschen och blivit rekryterande chefer. Vi kan stötta de unga med olika bakgrund som vill börja arbeta i byggbranschen. Vi kan förhoppningsvis vara en förebild för de.
– Det viktiga är att tänka att man kan göra skillnad. Men det kanske tar några generationer till.
Håller du med om att det är svårare och känsligare att prata om etnisk diskriminering i jämförelse med jämställhet?
– Oh, ja. Det är mycket mer känsligt. Du kan inte gå ut och börja prata om att svenska arbetsgivare är diskriminerande utan att få ett motstånd. Det blir nästan som personliga påhopp och den direkta reaktionen blir stark.
– Samtidigt vill jag säga att vi ju har fått en större mångfald ute på arbetsplatserna idag. När jag började arbeta i Göteborg för 20 år sedan så var vi kanske två i hela Göteborg som hette Mohamed och arbetade inom bygg, idag finns det flera hundra.
1. Försök vara så medveten det bara går om dina egna tankar kring olika etniska bakgrunder.
2. Prata mer öppet med varandra på arbetsplatserna.
3. Titta på mångfalden i till exempel företagens ledningsgrupper, det är där besluten tas.
1. Försök vara så medveten det bara går om dina egna tankar kring olika etniska bakgrunder.
2. Prata mer öppet med varandra på arbetsplatserna.
3. Titta på mångfalden i till exempel företagens ledningsgrupper, det är där besluten tas.