Varan har lagts till i varukorgen

De tog hem Svenska Ljuspriset

Arkitektur 9 sep 2021
ljuspriset-2021.webb
En mästerlig hantering av ljuset i Östermalms saluhall och Lavascenario i Hinseberget. Foto: Lasse Olsson & Patrik Gunnar Helin.
Svenska Ljuspriset har avgjorts. Östermalms saluhall vann interiörklassen och Hinseberget – stadsporten till Karlshamn exteriörklassen.

I finalen för Svenska Ljuspriset 2021 var totalt sex projekt nominerade där nivån var mycket hög och konkurrensen tuff. En nyhet för i år var att utmärkelsen delades ut i separata klasser för utomhus- och inomhusprojekt. 

Som segrare stod Östermalms saluhall i interiörklassen och Hinseberget – stadsporten till Karlshamn i exteriörklassen.

Interiörklassens segrare

Östermalms saluhall vinner interiörkategorin bland annat på grund av sin mästerliga hantering av ljuset, som skapat atmosfär så naturligt att den verkar ha funnits där i mer än 100 år, skriver tidningen Ljuskultur på sin hemsida.

"Med stor omsorg gestaltas en sömlös övergång mellan rymd och småskalighet. En mästerlig hantering av ljuset skapar atmosfär så naturligt att det verkar ha funnits där i mer än 100 år,” skriver juryn som en del i sin motivering.

Ljusrum AB, med Jonas Lindahl, i spetsen tog hem priset för andra gången. För fyra år sedan vann företaget priset för sin ljussättning av Humanas äldreboende i Gävle.

De tog hem exteriörklassen

I vinnarprojektet Hinseberget – stadsporten till Karlshamn var ljusdesignteamets vision att ge stadsporten en scenisk ljussättning med rytm och dramaturgi, som förhöjer Karlshamns identitet och skapar symbolvärde för staden och Blekinge.Med ljuset ges turisten ett oförglömligt första intryck men även ett bestående estetiskt uttryck för stadens invånare att glädjas åt i vardagen.

"Med skickligt handlag skapas dramatik och mystik med ljuset, som i kombination med väl avvägd ljusbehandling ger en trygg upplevelse och orienterbarhet vid stadens entré," skriver juryn som en del i sin motivering. 

Priset delades ut den 8 september i samband med Belysningsbranschens årliga event Ljusdagen.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Arkitektur Belysning Elinstallation Teknik
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial