Varan har lagts till i varukorgen
Boende får en miljon att bestämma över
Bostäder 17 sep 2021
odling-skridsko
Några av sakerna som kommer genomföras är odling av växter på sommaren och uppspolning av isar på vintern. Foto: Mostphotos
Odlingsgemenskap, utomhusbio och vattenlek för barn. Det är några projekt som hyresgästerna vill använda pengarna de fått av Bostadsbolaget för att öka gemenskapen i områdena.

Under våren har hyresgästerna i Biskopsgården och Länsmansgården i Göteborg lämna in förslag på vad en miljon kronor av Bostadsbolagets budget ska användas till.

Ska växa till fler områden

Bostadsbolaget är först i Norden med att låta hyresgästerna vara med och bestämma i en boendebudget. Konceptet har fungerat så pass bra att det nu är tredje året det genomförs i Biskopsgården och framöver planerar Bostadsbolaget att låta hyresgäster i fler områden få göra samma sak.

I år fick de in rekordmånga förslag från hyresgästerna. Årets budget hade namnet ”En miljon platser” och tema var ”Tillsammans utomhus”. Förslagen skulle inrikta sig på vår gemensamma utomhusmiljö och att skapa platser där man kan vara tillsammans.

Främja umgänget mellan grannar

Syftet med att låta hyresgästerna själva bestämma över en del av Bostadsbolagets budget är att öka demokratin och att just främja umgänget mellan grannar. De förslag som vann handlar precis om det.

Det som flest röstade på och som kommer genomföras är vattenlek på sommaren och skridskor på vintern, odling och växter för gemenskap samt utomhusbio.

De boende känner sina områden

Tidigare förslag som genomförts är bland annat matträffar, läxläsning för vuxna och fotbollsturneringar.

Nu pågår planeringen för att tillsammans med förslagslämnarna för att förverkliga de vinnande bidragen. De hyresgäster vars idéer ingår i de vinnande projekten kommer vara med och driva arbetet med att genomföra projekten, i den mån de kan och vill. De boende sitter på den viktigaste kunskapen vi har om våra områden, anser man på Bostadsbolaget.

FAKTA Bostadsbolaget

Bostadsbolaget, Göteborgs stads bostadsaktiebolag, är ett av Göteborgs större allmännyttiga bostadsföretag, med över 24 000 lägenheter. Bolaget ingår i Framtidenkoncernen som är en del av Göteborgs Stad.

Källa: Bostadsbolaget.
Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Miljö Utemiljö Tillgänglighet
Fackområden

Förvaltning Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA Bostadsbolaget

Bostadsbolaget, Göteborgs stads bostadsaktiebolag, är ett av Göteborgs större allmännyttiga bostadsföretag, med över 24 000 lägenheter. Bolaget ingår i Framtidenkoncernen som är en del av Göteborgs Stad.

Källa: Bostadsbolaget.