Ungefär 40 procent av energianvändningen i samhället går till bostäder. Det finns därmed en stor potential att renovera för att spara energi och motverka global uppvärmning.
Renoveringar för att öka energieffektivitet gör ofta att man bygger tätare för att inte släppa ut värmen under vintern. Det kan göra att luften står stilla i husen.
Jonn Are Myhren, docent i byggteknik vid Högskolan i Dalarna, forskar om energieffektivisering och att göra bostäder mer hälsosamma. I sin föreläsning på UR framhåller han bland annat att det finns samband mellan hur vi mår, vår prestation, astma och allergi och hur stillastående luft är i våra hus.
För att öka renoveringstakten inom miljonprogrammet menar Jonn Are Myhren att fastighetsägare helt enkelt bör satsa på att göra fler, men mindre omfattande renoveringar.
Han tycker till exempel att det ofta är klokt att prioritera taken på miljonprogramshusen som brukar vara platta och läcka. Höjs taken och isolering läggs på vindarna stoppas den stigande värmen från att komma ut. Det är en kostnadseffektiv och smart åtgärd. Man kan också bygga på en hel våning, kanske i trä.
Vidare tycker Jonn Are Myhren att det lönar sig att byta fönster eller sätta in isolerglas i befintliga fönster. Det kan också löna sig att installera snålspolande tappkranar eller att införa individuell mätning och debitering, IMD. Det innebär att uppvärmning och tappvarmvatten mäts separat på lägenhetsnivå och att kostnaden separeras från varmhyran i flerbostadshus.
Åtgärder som rör byggnadsskalet bör alltid komma först. Därefter kan man se över installationer, som typ värmepump och värmeåtervinning.
Dessa tips och fler framkommer i föreläsningen som är en del av serien "UR Samtiden - Kunskap för ett gott samhälle". Föreläsningen finns tillgänglig på UR-play.se fram till den 30 juni 2023.