Varan har lagts till i varukorgen

Solelpark med tvåsidiga paneler i drift

Elproduktion 13 okt 2021
portratt-solceller
Kristin Melsnes på Solgrid och Axel Alm på Solkompaniet framför den nya parken. Foto: Solkompaniet
En solcellspark utanför Varberg med närmare 9 000 tvåsidiga solpaneler är nu redo att tas i bruk. En lösning som väntas öka produktionen med fyra procent jämfört med enkelsidiga solceller.

Med sina närmare 9 000 tvåsidiga solpaneler blir solelparken utanför Varberg den största i sitt slag i Sverige. 

Solelparken har en installerad effekt om totalt 4,8 megawatt och består av 8 972 dubbelsidiga solcellspaneler på en yta av 8,6 hektar. Avtal om byggnation skrevs i slutet av mars, första leverans av solel in på elnätet var 1 oktober 2021.

Den årliga solelproduktionen från parken motsvarar årsbehovet av el till 2 500 elbilar som enbart körs på el.

– Vi är glada över att byggnationen av parken gått enligt plan. Det är också spännande att av en rad internationella aktörer som visat intresse för den svenska solelmarknaden så är det vi som norskt bolag som är först ut att bygga en solelpark i Sverige, säger Kristin Melsnes, vd på Solgrid i ett pressmeddelande.

solelpark Den nya parken har dubbelsidiga paneler. Foto: Solkompaniet

Varberg för andra gången

Solkompaniet har projekterat och byggt parken. Det var också de som 2016 det som länge var Sveriges största solelpark just i Varberg. Den gången var det Varberg Energi som var kunden.

– Med parken utanför Varberg tillför vi ytterligare el där den behövs som bäst i elsystemet. Det går fort att bygga förnybart. Planeringen av den här parken påbörjades kring påsk i år, säger Axel Alm, vd på Solkompaniet.

Bevaka ämnen i artikeln

Elproduktion Energi Teknik
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter