Varan har lagts till i varukorgen

Digital karta ska underlätta skolplanering

Digitalisering 25 okt 2021
Skolplaneringsverktyget
Verktyget ska ge en snabb överblick och beslutsunderlag i fråga om lokaler för skolor och barnomsorg. Foto: Östersunds kommun
Det är ofta komplicerat att planera nya skolor och förskolor. Parametrarna som ska vägas in är många. Östersunds kommun har därför tagit fram en digital karta som underlättar.

Var behövs nya skolor och hur många elever ska de rymma? Dessa frågor är ofta relativt komplexa och påverkas av en lång rad faktorer i en kommun.

Nu finns ett verktyg som förenklar planeringen. Östersunds kommun har nämligen utvecklat ett skolplaneringsverktyg med stöd i ett geografiskt informationssystem, GIS.

Matchar olika parametrar

Med hjälp av verktyget går det att matcha förskolor och skolor med ålder och adress på barnen i kommunen. Det går även att väga in exempelvis befolkningsprognoser.

Tidigare har Östersunds skolstruktur planerats med hjälp av Ecxel, vilket gjort det svårt att få till den geografiska kopplingen. Med det nya verktyget går det att laborera för att få en snabb överblick och beslutsunderlag.

Flera möjliga vinster

Förutom besparingar i tid och ekonomi finns även förtjänster som handlar om hälsa och miljö. Det berättar Jenny Jernström, strateg för fysisk planering på Östersunds kommun.

– Planeringsverktyget kan till exempel hjälpa oss att finna en geografisk struktur som gör det möjligt för fler elever och föräldrar att gå eller cykla till skolan, säger hon i ett pressmeddelande.

Skolplaneringsverktyget har tagits fram genom Östersunds digitaliseringsprojekt Digiresan. Barn- och utbildningsförvaltningen har nu börjat använda systemet för att ta fram underlag till sin verksamhet.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Digitalisering Lokaler Samhällsplanering
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial