Var behövs nya skolor och hur många elever ska de rymma? Dessa frågor är ofta relativt komplexa och påverkas av en lång rad faktorer i en kommun.
Nu finns ett verktyg som förenklar planeringen. Östersunds kommun har nämligen utvecklat ett skolplaneringsverktyg med stöd i ett geografiskt informationssystem, GIS.
Med hjälp av verktyget går det att matcha förskolor och skolor med ålder och adress på barnen i kommunen. Det går även att väga in exempelvis befolkningsprognoser.
Tidigare har Östersunds skolstruktur planerats med hjälp av Ecxel, vilket gjort det svårt att få till den geografiska kopplingen. Med det nya verktyget går det att laborera för att få en snabb överblick och beslutsunderlag.
Förutom besparingar i tid och ekonomi finns även förtjänster som handlar om hälsa och miljö. Det berättar Jenny Jernström, strateg för fysisk planering på Östersunds kommun.
– Planeringsverktyget kan till exempel hjälpa oss att finna en geografisk struktur som gör det möjligt för fler elever och föräldrar att gå eller cykla till skolan, säger hon i ett pressmeddelande.
Skolplaneringsverktyget har tagits fram genom Östersunds digitaliseringsprojekt Digiresan. Barn- och utbildningsförvaltningen har nu börjat använda systemet för att ta fram underlag till sin verksamhet.