Varan har lagts till i varukorgen
Trygghetskameror i Kungälv granskas
Bestämmelser 5 nov 2021
kamera
Vid eventuella brister i dataskyddet kan IMY utfärdar en sanktionsavgift. Foto: Mostphotos
Kungälvs kommun anklagas för att bedriva kamerabevakning på platser där det saknas tillstånd för detta. Frågan utreds nu av Integritetsskyddsmyndigheten.

Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, har tagit emot ett klagomål där en person uppger att Kungälvs kommun bedriver kamerabevakning på ett antal platser utan att ha sökt och fått tillstånd. Klagomålet gäller elva av Kungälvs tolv så kallade trygghetskameror.

– Därför inleder vi nu en granskning av kommunen för att ta reda på om detta stämmer och hur kommunen i så fall resonerat, säger Jeanette Bladh Gustafson som är jurist på IMY:s kameragrupp i ett pressmeddelande.

Enligt kamerabevakningslagen behöver kommuner ansöka om tillstånd från IMY för att få sätta upp bevakningskameror på platser dit allmänheten har tillträde.

Frågor har skickats ut

Myndigheten har skickat ut ett antal frågor som kommunen ska besvara. Michael Wallin, säkerhetssamordnare på Kungälvs kommun, berättar för Kungälvs-Posten att han är mitt i processen med att inhämta underlag för att besvara frågorna.

– Det generella svaret är att eftersom bilden är anonymiserad, och alltså inte räknas som personbevakning, krävs därmed inget tillstånd, säger han till tidningen.

Senast 3 november ska Kungälvs kommun ha besvarat en rad frågor från myndigheten.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Säkerhet- och larmsystem
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial