Varan har lagts till i varukorgen

Söker läckor i fjärrvärmenätet med hund

Hallå där... 17 nov 2021
Dennis Asplund,  Norrtälje Energi och hunden Jeckov
Det går att spara både tid, pengar och miljö om en hund används för att hitta fjärrvärmeläckor, tror Dennis Asplund på Norrtälje Energi. Foto: Norrtälje Energi
Dennis Asplund, driftledare på Norrtälje Energi, har initierat ett pilotprojekt där en hund används för att hitta fjärrvärmeläckor. Resultatet är mycket gott.

Hur kom du på idén att anlita en hund för att söka efter fjärrvärmeläckor?

– Vi hade en stor läcka i Norrtälje i våras som vi hade svårt att hitta trots att vi bland annat hyrde ett flygplan med värmekamera. Då började jag googla och hittade hundsök för att hitta vattenläckor på dricksvattenledningar. Jag tänkte att det kanske kan fungera även på våra ledningar och tog kontakt med hundtränaren Susanne Kihl från Hundägarservice Specialsök.

Kunde ni sätta i gång läcksökningen direkt?

– Nej, hunden kunde inte den doftbilden. Men Susanne var väldigt intresserad så vi kom överens om att jag skulle tappa upp en fem liters dunk med fjärrvärmevatten till henne. Sen började hon att träna sin åttaåriga schäfer Aspirant´s Jeckov, som är en certifierad vägglushund.

Det här är en investering för framtiden

– När Jeckov var redo i augusti gjorde vi prov i Rimbo. Han hittade och markerade var vi hade läckor. Sedan dess har Jeckov och Susanne varit och tränat i skarp miljö i både Norrtälje, Göteborg, Kungälv och Trollhättan.

Hur går en läcksökning med hund till?

– Vi ringar först in vilka områden vi tror att läckaget är i. Sedan går man ut och tar med sig en karta. Tittar hur kulverten går. Ger kommandon till hunden och den börjar söka. Det är ganska enkelt.

Är du nöjd med resultatet?

– Ja, jag blev positivt överraskad att Jackov markerade så exakt som han gjorde.

Kommer ni att använda denna metod i en skarp situation?

– Ja, det kommer vi att göra. Så fort vi har en antydan till läckage kommer jag att ringa till Susanne. Det här är en investering för framtiden. Om man kan hitta läckorna fortare kan vi spara både tid, miljö och pengar. Det är aldrig kul att pumpa ut fjärrvärmevatten i backen. Det kostar pengar att köpa in nytt vatten, det måste renas och syret ska tas bort innan det kan pumpas ut i systemet.

– Om en hund kan markera läckan kan fjärrvärmebolaget slippa hyra in flygplan som varken är miljövänligt eller kostnadseffektivt. Dessutom kan dyra avspärrningar, grävningar och återställningar minskas.

jeckov
Aspirant´s Jeckov. Foto: Norrtälje Energi
Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Hallå där... Underhåll Värme
Fackområden

Anläggning VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

jeckov
Aspirant´s Jeckov. Foto: Norrtälje Energi
Fördjupningsmaterial