Varan har lagts till i varukorgen
Han sågar dagens solkartor
Bostäder 16 nov 2021
da-bor-du-kopa-solpaneler_nelson-1-1
När Nelson Sommerfeldt gick igenom befintliga beräkningstjänster för investeringar i solceller kunde han konstatera att rekommendationerna varierade mycket från tjänst till tjänst. Foto: KTH
Dagens solkartor saknar information som vanliga konsumenter behöver. Det konstaterar Nelson Sommerfeldt, forskare vid KTH och en av initiativtagarna till två nya solkartor.

De solkartor som svenska kommuner tillhandahållit i ett decennium har hjälpt till att visa hur mycket solljus städer fått. Dessvärre har eldistrubition inte gått att översätta till hur mycket elektricitet solcellerna kommer att generera eller hur den individuella elräkningen påverkas.

– Det har poppat upp många beräkningstjänster för solceller på internet på senare år. Marknaden har fullständigt exploderat. Men fler betyder inte nödvändigtvis bättre, säger Nelson Sommerfeldt, forskare vid avdelningen Energiteknik på Kungliga Tekniska Högskolan. 

Studerade användbarhet

I syfte att komma till rätta med detta inledde Nelson Sommerfeldt ett projektsamarbete med Ida Lemoine från företaget Beteendelabbet. Genom att bland annat studera användbarhet kunde duon komma fram till att människor behöver en personlig rekommendation som är transparent och självförklarande utan att vara betungande.

Deras arbete har resulterat i att Tyréns och Karlstad Energi (via Karlstad kommun) använt det som underlag för två nya solkartor. Vid lanseringen finns solkartor tillgängliga för städerna Malmö, Göteborg, Södertälje, Huddinge och Karlstad.

I Tyréns solkarta SunEngine har man använt en så kallad Monte Carlo-metod som gör 15 000 simuleringar i en analys som täcker in nästan alla tänkbara scenarier och resultat. Karlstad Energi använder ett annat angreppsätt där användaren får dra i reglage och direkt ser vad som händer. Det blir en interaktiv och utbildande upplevelse.

– Det låter enkelt men ingen annan webbplats tillhandahåller denna funktion förutom Energimyndigheten, säger Nelson Sommerfeldt.

Ska utvecklas mot brf:er

Båda tjänsterna använder en ny datamodell som är utvecklad för att kunna förutse hushållets elproduktion, ett måste enligt Nelson Sommerfeldt för att kunna bidra med en optimal ekonomisk förutsägelse runt investeringen.

– Funktionerna som används i verktyget är en kombination av det bästa som erbjuds på andra webbplatser på marknaden, säger han. 

För tillfället riktar sig kartorna främst till villaägare. Inom kort väntas flerfamiljshus få ett liknande verktyg. 

– Jag har arbetat med solenergi i bostadsrättsföreningar i många år och tanken är att vi ska utveckla ett verktyg även för dem. 

Nelson Sommerfeldt och Ida Lemoines arbete har finansierats inom ramen för Energimyndighetens forskningsprogram "Design för energieffektiv vardag".

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Eldistribution Elproduktion Energi Miljö
Fackområden

El & Tele Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter