Varan har lagts till i varukorgen

De återbrukar 120 ton rivningstegel

Hållbarhet 9 nov 2021
huvudbild_rivningstegel
Rivningstegel från Älvsjöstaden lämnas till återbruk. Foto: Familjebostäder
Nu har Familjebostäder återbrukat 120 ton tegel från stadsutvecklingsprojektet Älvsjöstaden och minskat koldioxidutsläppen med 8 ton koldioxidekvivalenter.

I den nya stadsdelen Älvsjöstaden i Stockholm växer Familjebostäders största stadsutvecklingsområde fram. Här ska bolaget bygga 964 hyresrätter fram till år 2026. 

I början av nästa år drar bygget av 126 nya hyresrätter i kvarteret Kabelverket 19 igång. För att minska byggavfallet i projektet har Familjebostäder återbrukat 120 ton rivningstegel från en äldre byggnad i området.

– Att återbruka rivningstegel är ett sätt att minska vårt byggavfall. Det är första gången vi testar det i ett byggprojekt och resultatet är över förväntan. Vi minskade klimatutsläppen med 8 ton koldioxidekvivalenter, säger Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder i ett pressmeddelande.

Teglet säljs vidare

Att tillverka nytt tegel innebär stora klimatutsläpp. Genom att skicka rivningstegel för återbruk istället för att deponera kan utsläppen vid byggande minska.

De tegelstenar som godkänns för återbruk håller en hög kvalitet och har samma frostskyddsgarantier som nyproducerade stenar. Teglet som återbrukats från Älvsjöstaden säljs vidare för att användas i nya byggprojekt.

Bevaka ämnen i artikeln

Hållbarhet Renoveringar Återbruk
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter