Varan har lagts till i varukorgen
Branschnorm om imkanaler uppdateras
AMA 8 nov 2021
kok-annica-brannmark
Annika Brännmark på Plåt & Ventföretagen vill samla information om imkanalinstallationer på ett ställe. Foto: Mostphotos, Plåt & Ventföretagen
Imkanal 2012 ska revideras. Förhoppningsvis finns en ny branschstandard klar under första kvartalet 2022, säger Annika Brännmark, branschchef på Plåt & Ventföretagen.

Det har funnits många olika tolkningar inom branschen om hur imkanaler, det vill säga ventilationskanaler från kök, ska byggas. Därför har ventilationsbranschen tillsammans med organisationer och myndigheter tagit fram en rekommendation för imkanaler.

Den första branschstandarden kom redan 2010 och nu är det snart dags för version fyra. En remiss ligger hos ”imkanalgruppen”. Det är en grupp som bildades strax innan 2010 och består av bland annat brandkonsulter, kanaltillverkare och branschorganisationer.

– 2012:2 är den version som gäller nu och den tolkar bara brand när det gäller imkanaler. Vi kände att vi måste utvidga det här. Vi måste hitta en samlingsportal för imkanaler.

Det sa Annika Brännmark, branschchef på Plåt & Ventföretagen, på Energi & Miljötekniska Föreningens Installationsbrandskyddsdag som hölls i slutet av oktober.

Få ändringar i brandkraven

Genom åren har det dykt upp andra bekymmer än brand som behöver belysas. Det handlar om problem inom reningssystem, återvinningssystem, rensning, service och arbetsmiljö. De hoppas också kunna komplettera branschstandarden med tillägg till AMA:s koder gällande ozon och UV-ljus.

– Det har skett incidenter med ozon. Det är väldigt korrosivt och elakt mot andningsvägar. Det här behövde vi ta tag i och det är det som är på gång nu, sa Annika Brännmark.

När det gäller själva brandkraven i branschstandarden är det ganska lite som förändras.

– Vi ändrar egentligen bara ordalydelsen.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

AMA Arbetsmiljö Brand Projektering Ventilation
Fackområden

Förvaltning VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial