Säkerheten i äldre hissar är ofta bristfällig. Foto: Alexander Marko
Branschorganisationen Hissförbundet har länge påtalat att det finns säkerhetsbrister i äldre hissar i flerbostadshus. Nu ger regeringen Boverket i uppdrag att utreda retroaktiva krav för att åtgärda bristerna.
Äldre hissar i bostadshus saknar ofta viktig säkerhetsutrustning. Det gäller till exempel hissar med farliga innerdörrar och hissar som helt saknar skydd i korgöppningen.
Fortsätt att läsa - prova 14 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 14 dagar utan kostnad. Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
DEBATT: För många i samhället, framför allt äldre och personer med funktionsnedsättning, är hissar en avgörande förutsättning för att på lika villkor som alla andra ha tillgång till boende, transporter och övriga samhällsfunktioner.
Var femte hiss i Sverige har farliga innerdörrar eller saknar helt skydd i korgöppningen. Bristerna medför risker för allvarliga olyckor. Hissförbundet kräver därför att Boverkets regler ändras.
Flera olyckor har inträffat med små barn i äldre hissar. Barnen har fastnat i utrymmet mellan grind eller vikdörr och dörren till våningsplanet. Boverket uppmanar därför fastighetsägare att kontrollera hissarna.
Boverket uppskattar att det fortfarande finns runt 70 000 trapphus utan hiss i Sverige. Detta trots att det idag finns tekniska hisslösningar som är utvecklade specifikt för installation i efterhand.
Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har tagit fram en ny vägledning för hållbart byggande.
Den innehåller konkreta råd och beskrivande exempel på metodik för arbetet.
Andreas Holmgren tog de första stegen för att bilda klimatinitiativet LFM30 i Malmö. Möt en driven och drivande hållbarhetschef, som har testat att låta AI klimatberäkna ett stambyte.