Varan har lagts till i varukorgen
Lyckat ljuskonstprojekt får nytt budskap
Belysning 26 mar 2021
ljustkonst-rinkebystraket-jan26
Temat för konstprojektet i Rinkeby har varit kropp, rörelse och färg. På bilden syns ljusdesigner Marianne Lind, eleven Eldana Simon 13 år och Stina Wollter skymtar med mikrofonen. Foto: Sara Appelgren
Under 2020 fick Familjebostäders projekt Lysande konst på Rinkebystråket ge plats åt samhällsinformation rörande coronapandemin. Nu ska ett nytt budskap upp på husväggarna.

I december 2019 inledde Familjebostäder ett trygghetsskapande projekt där samtliga sjundeklassare på Rinkebyskolan fick skapa konst under ledning av ljusdesigner Marianne Lind och konstnär Stina Wollter. Temat för konstprojektet var kropp, rörelse och färg.

Meningen med projektet var att ungdomarna skulle få vara med och skapa miljön där de bor, att de får ta plats, synas och vara viktiga. Konsten har projicerats på sex stycken vita husväggar längs med Rinkebystråket och tänds i skymningen.

sofia-lindestad-familjebostader Sofia Lindestad, Familjebostäder.

– Eleverna har bekräftat att de känner stor stolthet kring sina konstverk. Skolan ligger ett stenkast från stråket så konsten har blivit en del i deras vardag. Som den största fastighetsägaren i Rinkeby är det här ett sätt för oss att jobba med trygghetsskapande insatser, säger Sofia Lindestad, kommunikatör på Familjebostäder. 

Flexibel lösning med ljusvägg

Ljuskonsten invigdes i januari 2020 och satt uppe fram till mitten av mars innan covidpandemin var ett faktum. Familjebostäder kände att de ville stötta genom att använda ytorna för samhällsinformation och budskapen ”Tvätta händerna” och ”Stanna hemma om du är sjuk” är på somaliska, arabiska och engelska projicerades.

 

– Löftet då var att elevernas konstprojekt skulle återkomma till Rinkebystråket när det akuta behovet av samhällsinformation hade klingat av, ett löfte som vi höll när vi i oktober förra året åter monterade upp ungdomarnas konst.

 

ljustkonst-rinkebystraket Konstprojektet Lysande konst är en uppföljning av en satsning från 2016 då Rinkebystråket invigdes. Foto: Sara Appelgren coronainfo_rbs004 Sedan tekniken med ljuset började användas har inga av husens väggar utsatts för någon vandalisering. Foto: Niklas Palmklint

 

Inom kort ska väggarna lysas upp med ett nytt budskap. I år firar man att Rinkeby som område fyller 50 år. Rinkeby centrum invigdes nämligen den 3 november 1971.

– Under jubileumsåret 2021 kommer vi på Familjebostäder att hylla och fira Rinkeby tillsammans med Fastighetsägare i Järva, Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, Rinkebybor och flera medarrangörer. Vi undersöker just nu hur vi på bästa sätt kan använda fasadbelysningen i samband med firandet. Det känns roligt att kunna utnyttja möjligheten att kommunicera även via fasaderna, som en kanal bland många andra digitala och traditionella för att nå så många Rinkebybor som möjligt.

Familjebostäder har gjort en film om projektet där konstnärinnornas och ungdomarnas tankar lyfts fram.

Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Bostäder Kris och beredskap
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter