Marianne Lind är landskapsarkitekt och har arbetat som ljusdesigner i snart två decennier. Nu har hennes första bok lanserats – Ljussätt staden. En bok som kom till då Marianne Lind som undervisar i ljusdesign saknat kurslitteratur som förklarar den praktiska arbetsprocessen inom ljusdesignens olika ämnesområden.
– Idén om att skriva boken har vuxit fram under flera års tid. Jag ville skriva den bok som jag själv skulle haft glädje av när jag började som yrkesverksam ljusdesigner, säger hon.
I boken får man ta del av flera inspirerande exempel på lyckade lösningar för gator och torg, i förorter, på lekplatser och andra platser i staden. Den innehåller beskrivningar om vad ljusdesign egentligen innebär, hur man gestaltar med ljus och hur man genomför provbelysningar.
Boken ger också en ingående beskrivning av olika armaturtyper och ljuskällor som passar för utomhusbelysning.
När man planerar för ljus är det viktigt att satsa pengar på rätt sätt. Till exempel att välja rätt armaturer. Något som kan göras enkelt genom provbelysningar, förklarar Marianne.
– Låna hem fem olika armaturer, sätt upp dem på torget längs en gångväg och utvärdera ljusbilderna tillsammans med ljusdesigners, beställare och entreprenör. Om tillfället är lämligt gärna med stadens invånare. Då riskerar ni inte att köpa hem armaturer som sen kanske visar sig att blända och måste bytas ut. Något som varken är bra för ekonomin eller miljön, säger Marianne.
I boken nämns flera fallgropar som du tycker är bra att känna till. Kan du nämna någon?
– Det finns vissa saker som är bra att känna till som beställare som man endast kan känna till genom kunskap. Till exempel hur många procent är branschpraxis för påslag för materialkostnaden för en entreprenör? Det är inte olagligt att ta för mycket betalt men det är skattepengar som skulle kunna användas på bättre sätt.
Utmärkande för Mariannes projekt är att hon väver samman konstnärlig gestaltning, belysningsteknik, projekthantering, socialt engagemang och pedagogik. Något som avspeglar sig i ett av hennes senaste projekt "Lysande konst" i Rinkeby.
Ett projekt som gjordes i samarbete med Familjebostäder där sjundeklassare på Rinkebyskolan fick i uppdrag att skapa konstverk som sedan fotograferades och fördes över på glasskivor som projicerades på husväggarna.
– Jag gillar att jobba brett och pedagogiskt och att involvera människor i samhällsprocessen. Att bli sedd som människa är viktigt. Med det kommer en känsla av ökad trygghet, en delaktighet, ett ansvar och en minskad vandalisering som följd, säger Marianne.
Att engagera barn och ungdomar i skapandet av belysningsprojekt är något som Marianne tar upp i boken. Hon tar också upp vikten av att anordna workshops i skolorna där eleverna får delge sina erfarenheter om hur de upplever staden.
En stor del av ditt jobb går ut på att möta människor, i deras miljö. Hur har ditt arbete påverkats av coronapandemin?
– Det har ju blivit några färre projekt än vanligt men jag har jobbat mycket på min bok och håller belysningskurser digitalt. Sen har jag ett flertal projekt där vi helt enkelt väntar på att alla ska få vaccin för att kunna köra igång. Så när väl det händer så blir det mycket att göra!