Varan har lagts till i varukorgen
Ljus i offentlig miljö

Hon vill sprida kunskap om belysning

Belysning 26 mar 2021
marianne-lind_ljussatt-staden
Djursholms slott med omgivning var tidigare en mörk och otrygg plats kvällstid. Med ny ljussättning skapad av ljusdesignern Marianne Lind blev området en attraktiv plats för arbete och festarrangemang. Foto: Marianne Lind, Ljuslandskap.se
Ljussätt staden är en ny handbok som beskriver alla tänkbara skeden i ljusdesignprocessen. ”Boken tar upp allt från gestaltning och trygghet till teknisk kunskap och hur man undviker vanliga fallgropar", berättar Marianne Lind, författare och fotograf av boken.

Marianne Lind är landskapsarkitekt och har arbetat som ljusdesigner i snart två decennier. Nu har hennes första bok lanserats – Ljussätt staden. En bok som kom till då Marianne Lind som undervisar i ljusdesign saknat kurslitteratur som förklarar den praktiska arbetsprocessen inom ljusdesignens olika ämnesområden.

5_marianne-lind_vinterportratt_200x250px Marianne Lind, landskapsarkitekt, ljusdesigner och författare.

– Idén om att skriva boken har vuxit fram under flera års tid. Jag ville skriva den bok som jag själv skulle haft glädje av när jag började som yrkesverksam ljusdesigner, säger hon.

I boken får man ta del av flera inspirerande exempel på lyckade lösningar för gator och torg, i förorter, på lekplatser och andra platser i staden. Den innehåller beskrivningar om vad ljusdesign egentligen innebär, hur man gestaltar med ljus och hur man genomför provbelysningar.

Boken ger också en ingående beskrivning av olika armaturtyper och ljuskällor som passar för utomhusbelysning.

När man planerar för ljus är det viktigt att satsa pengar på rätt sätt. Till exempel att välja rätt armaturer. Något som kan göras enkelt genom provbelysningar, förklarar Marianne.

– Låna hem fem olika armaturer, sätt upp dem på torget längs en gångväg och utvärdera ljusbilderna tillsammans med ljusdesigners, beställare och entreprenör. Om tillfället är lämligt gärna med stadens invånare. Då riskerar ni inte att köpa hem armaturer som sen kanske visar sig att blända och måste bytas ut. Något som varken är bra för ekonomin eller miljön, säger Marianne.

2_provbelysning-badhusbron_foto-o-ljusdesign-marianne-lind-ljuslandskap Provbelysning är ljusdesignerns viktigaste arbetsmetod. Badhusbron, Norrtälje. Foto: Marianne Lind, Ljuslandskap.se

I boken nämns flera fallgropar som du tycker är bra att känna till. Kan du nämna någon?

– Det finns vissa saker som är bra att känna till som beställare som man endast kan känna till genom kunskap. Till exempel hur många procent är branschpraxis för påslag för materialkostnaden för en entreprenör? Det är inte olagligt att ta för mycket betalt men det är skattepengar som skulle kunna användas på bättre sätt.

Vikten av socialt engagemang

Utmärkande för Mariannes projekt är att hon väver samman konstnärlig gestaltning, belysningsteknik, projekthantering, socialt engagemang och pedagogik. Något som avspeglar sig i ett av hennes senaste projekt "Lysande konst" i Rinkeby.

Ett projekt som gjordes i samarbete med Familjebostäder där sjundeklassare på Rinkebyskolan fick i uppdrag att skapa konstverk som sedan fotograferades och fördes över på glasskivor som projicerades på husväggarna. 

– Jag gillar att jobba brett och pedagogiskt och att involvera människor i samhällsprocessen. Att bli sedd som människa är viktigt. Med det kommer en känsla av ökad trygghet, en delaktighet, ett ansvar och en minskad vandalisering som följd, säger Marianne. 

3_workshop-lysande-kont_foto-marianne-lind-ljuslandskap Målet med projektet Lysande konst är att alla sjuor på Rinkebyskolan under alla år ska få vara delaktiga. Workshop på Rinkebyskolan, december 2019. Foto: Marianne Lind, Ljuslandskap.se 4_lysande-konst-rinkebystraket_foto-o-ljusdesign_marianne-lind_ljuslandskap När ungdomarna fick se sina egna konstverk projiceras på Rinkebystråkets fasader kände de glädje och stolthet. Foto: Marianne Lind, Ljuslandskap.se

Att engagera barn och ungdomar i skapandet av belysningsprojekt är något som Marianne tar upp i boken. Hon tar också upp vikten av att anordna workshops i skolorna där eleverna får delge sina erfarenheter om hur de upplever staden. 

En stor del av ditt jobb går ut på att möta människor, i deras miljö. Hur har ditt arbete påverkats av coronapandemin?
– Det har ju blivit några färre projekt än vanligt men jag har jobbat mycket på min bok och håller belysningskurser digitalt. Sen har jag ett flertal projekt där vi helt enkelt väntar på att alla ska få vaccin för att kunna köra igång. Så när väl det händer så blir det mycket att göra!

Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Utemiljö Underhåll Teknik
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter