Det var under ett experiment i sin forskning om livsmedelsbutiker och smarta elnät som den nyblivna doktorn Tommie Månsson upptäckte misstaget.
– När man gick över från öppna kyldiskar till kylar med dörr så missade man att omplacera den termometer som mäter luften som går ut ur kylskåpet. Eftersom termometern placerats för nära dörren så verkar luften som går ut vara varmare än den faktiskt är, vilket gör att kylen sänker temperaturen mer än nödvändigt. Detta innebär i sin tur att den drar mer energi än den egentligen behöver och dessutom går ojämnare, förklarar han i ett uttalande på Chalmers webbplats.
Forskarna har tagit fram en enkel uppfinning som löser problemet. Det är en hållare för termometer i butikskylar som gör den lätt att flytta och placera om i kylskåpet.
När forskarna i försök flyttade termometern till en lämpligare plats i kylskåpet, så att den visade en mer korrekt temperatur, drog kylskåpen i snitt ungefär fem procent mindre energi. Pilot-tester hos den tyska butikskedjan Rewe har också genomförts och visat en tydlig minskning i förbrukning.
Enligt Tommie Månsson har man i Sverige och övriga Europa ännu inte tagit till sig möjligheten, trots att det kan handla om över 3000 butiker som skulle kunna sänka sin förbrukning.
– Man tycker nog helt enkelt inte att det är ett problem. Tidigare hade butikerna öppna kylskåp och när man satte på dörrar så mer än halverades energiförbrukningen, vilket är en fantastisk förbättring. Så trots att det kan förbättras ytterligare har många nog nöjt sig med det.