Varan har lagts till i varukorgen

Värme ska återvinnas från elnätet

Eldistribution 5 maj 2021
transformatorstation-fjarrvarmeror
Restvärmen från elnätet ska återvinnas och användas i fjärrvärmenätet. Foto: Per Andersson, Tobias Sterner
Svenska kraftnät och Stockholm Exergi samarbetar i ett nytt projekt. De ska ta hand om restvärmen från en nätstation i Stockholm och återanvända den i stadens fjärrvärmesystem.

Som en del i målet mot ett robustare elsystem arbetar Svenska kraftnät just nu med att bygga ut nätstationen Skanstull i Stockholm. Stationen blir den första i Sverige som har ett integrerat system för återvinning av kyla och värme och planeras vara i drift 2023. Ett projekt som görs i samarbete med energibolaget Stockholm Exergi.

– För Svenska kraftnät är detta projekt en viktig milstolpe. Över hela världen går denna energi för närvarande till spillo. Vi hoppas se fler av den här formen av projekt, säger Peter Berg, projektledare på Svenska kraftnät, i ett pressmeddelande.

Värme till 2 200 lägenheter

Nätstationen kommer att ha en effekt på upp till 1 000 megawatt. Energiförlusterna är begränsade men eftersom effekten är så stor förväntar sig Stockholm Exergi att de ska kunna återvinna ungefär 8 000 megawattimmar värme varje år.

Denna värme kommer att användas i Stockholms fjärrvärmesystem och motsvarar en årlig uppvärmning av ungefär 2 200 moderna lägenheter.

Bevaka ämnen i artikeln

Eldistribution Hållbarhet Kyla Teknik Värme
Fackområden

El & Tele VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter