Varan har lagts till i varukorgen

Snåriga upphandlingsformer förvirrar

Bestämmelser 7 maj 2021
snaret-avsnitt-70-stefan-jan-olof
Jan-Olof Edgar, utvecklingsstrateg på Svensk Byggtjänst, och Stefan Kindeborg, entreprenadupphandlare på Stockholmshem, gästar senaste avsnittet av podcasten Snåret. Foto: Svensk Byggtjänst
Entreprenad- och upphandlingsformer leder till mycket förvirring. De är tätt sammankopplade och gränserna är inte alltid tydliga. Svensk Byggtjänsts podcast Snåret har försökt reda ut begreppen.

En av få bibliska berättelser jag har hyfsad koll på är den om Babels torn. Här handlar det om en stad där invånarna reser en byggnad som blir så hög att den är på god väg att nå hela vägen upp till himlen. Ett riskabelt projekt, naturligtvis. Gud inser detta och agerar snabbt genom att plantera språkförbistring bland de övermodiga entreprenörerna som snart skingras eftersom den ene inte förstår vad den andre säger. Det blir kaos, kort sagt.

Även om väldigt få ger sig på projekt i kaliber med Babels torn så är bristande kommunikation en ständig källa till bekymmer i byggsektorn. Begreppen är svåra att hålla isär.

Ett tydligt exempel är hur branschen talar om entreprenad- och upphandlingsformer. För den som inte varit med så länge är det till exempel lätt att tro att en generalentreprenad är en entreprenadform. Men så är det inte.

Krångligt med upphandlingsformer

Både delad entreprenad och generalentreprenad är upphandlingsformer – medan totalentreprenad och utförandeentreprenad är, just det, entreprenadformer. Tyvärr kan det här krånglet inte skyllas på högre makter. I stället är det byggbranschen som på egen hand hittat på begreppen och därigenom skapat grogrund för en hel del förvirring.

Det fina är dock att problemet ganska lätt skulle gå att åtgärda. Inget hindrar oss från att döpa om generalentreprenad till ”generalupphandling” och delad entreprenad till ”delad upphandling”. Det skulle vara en enkel språkreform för ökad tydlighet.

Gör markeringar i kravbeskrivningarna

Om vi dessutom slår ihop de olika entreprenadformerna till en enda, och i stället gör markeringar i kravbeskrivningarna för att tala om ifall varje krav är ett funktions- eller utförandekrav så har vi antagligen ännu större chans att undvika missförstånd. Inte minst blir det tydligare vem som är ansvarig för vad vid vilket moment.

Det vore i så fall välbehövligt. I en rapport som Svensk Byggtjänst publicerade nyligen framgår att bristande kommunikation orsakar kostnader för ungefär 65 miljarder kronor varje år. De pengarna går att använda till bättre saker.

Podcasten Snåret reder ut

Än så länge finns dock inte så mycket till val för den som vill behärska terminologin. Det är bara att traggla och nöta.
Förhoppningsvis kan det senaste avsnittet av podcasten Snåret vara till hjälp. Där reder vi ut begreppen tillsammans med Jan-Olof Edgar, utvecklingsstrateg på Svensk Byggtjänst, och Stefan Kindeborg, entreprenadupphandlare på Stockholmshem. Kanske inget innehåll av bibliska mått, men väl ett himmelrike för byggare.

Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Samverkan Snåret Upphandling
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter