Varan har lagts till i varukorgen
Räkna med skenande priser på byggmaterial
Ekonomi 3 maj 2021
byggmaterial
Materialleverantörernas prisökningar beror bland annat på förändrade mönster på världsmarknaden, delvis som en följd av pandemin. Foto: Mostphotos
Priserna på byggmaterial har stigit med 65 procent på sina håll i år, enligt Byggföretagen. Nu uppmanar organisationen sina medlemmar att ta höjd för ökningarna vid anbudsgivning.

Flera leverantörer av byggmaterial har under våren meddelat om kraftiga prisökningar. Detta gller bland annat för gips, isolering, stål, armering, trävirke och en lång rad andra produkter.

Här och där handlar det om rena prischocker. Organisationen Byggföretagen uppger att vissa områden drabbats av ökningar på så mycket som 65 procent.

En kostsam utveckling

För många företag är utvecklingen mycket kostsam. Inte minst påverkas aktörer som utför entreprenader till fast pris utan indexreglering. Byggföretagens uppmaning är därför att ha utrymme för kostnadsökningarna vid prissättning inför anbudsgivning.

I pågående projekt finns större risk för problem. I de fall där antingen AB 04 eller ABT 06 är avtalsinnehåll kan dock kostnadsökningarna landa hos beställaren under vissa förutsättningar.

Byggföretagen uppger att de stigande priserna bland annat beror på ökade oljepriser, råvarubrist och förändrade mönster på världsmarknaden. Dessa omständigheter har till viss del sin förklaring i pandemin.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Ekonomi Upphandling
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial