Projicera en stjärnhimmel på marken, mossa på en sten eller ett budskap på en fasad eller längs en tunnelvägg. Bara fantasin kan sätta stopp för vad det går att göra med ljusprojektion, så kallade gobos.
Ljusprojektion har länge varit stort inom underhållningsindustrin och har sitt ursprung i teaterns värld. På senare tid har tekniken blivit allt vanligare i den offentliga miljön.
En som jobbat med tekniken länge är Daniel Lindström. Han jobbar som ljussättare och driver Beacon som framkallar flerfärgade så kallade gobos för projicering av olika slag.
– För att kunna tillverka en gobo behövs ett digitalt fotografi, mönster eller en illustrerad bild. Därefter framkallas den önskade bilden i ett fotolaboratorium på ett högtempererade specialglas i svartvit/flerfärgat eller som fullfärgsfoto, berättar Daniel Lindström.
Processen är ett hantverk och efterretuscheringen sker för hand under ett mikroskop. Glaset, den så kallade gobon, monteras sedan i en profillampa som belyser upp den önskade ytan/platsen.
– Med denna metod kan man uppnå högsta möjliga upplösning vilket är väsentligt när bilder ska förstoras upp flera tusen gånger, säger han.
Med gobos kan det lilla som det stora belysas. Användningsområdena är många. Det kan vara genom funktionsbelysning med text, trygghetsbelysning i parker, garage eller trapphus eller för annan social information.
– För att öka tryggheten i vår vardag ökar också behovet av funktion och belysning. Alla måste gemensamt hjälpas åt och arbeta mot ett hållbart miljömässigt samhälle, där är projicering en perfekt tillämpning, säger Daniel Lindström.
En typisk gobo som många känner till Ikeas pil i golvet, den som visar besökaren i rätt riktning.
– Ikea hade problem med att deras tryckta pilar på golvet slets extremt mycket. Tillsammans med en lamptillverkare tog vi fram en lösning där pilen istället skulle projiceras på golvet. Betydligt mer hållbart och miljövänligt än den tryckta pilen som fick bytas ut med jämna mellanrum, säger Daniel Lindström och poängterar att detta kan även jämföras med dagens budskap med ”håll avståndskyltar”.
Majoriteten av Daniel Lindströms kunder är i underhållningsindustrin men under det senaste året har han även riktat sig mot offentlig miljö.
– Just nu jobbar vi med ett projekt i Luleå på uppdrag av Tyréns. Vid Luleås tekniska universitet ligger en park som heter Regnbågsallén. Den ska rustas upp och där vill Tyréns ha en stjärnhimmel som lyser på marken när det skymmer. Det blir som en spegling av himlen, säger Daniel Lindström.
Beacon har även blivit kontaktade av Nobel Week Lights att gå in som partner. Nobel Week Lights är en hyllning till ljuset som äger rum i Stockholm under Nobelveckan, den 5-13 december.
– Vi var med redan förra året och gjorde installationen som visades på Hötorgsskrapan. I och med vårt nya samarbete blir vi mer involverade i belysningen vilket känns jättekul, säger han.
Familjebostäder har använt sig av gobos sedan 2016, som en del i ljussättningen längst med Rinkebystråket.
– Det vi hittills mestadels har använt projektionstekniken till, är att låta lokala ungdomars konst synas i deras egen hemmiljö – det i sig är något som hela samhället vinner på, säger Sofia Lindestad, kommunikatör på Familjebostäder.
Hösten 2016, i samband med invigningen av Rinkebystråket genomfördes det första konstprojektet med konstnärer och elever från Rinkebyskolan vars konstverk projicerades på fasaderna en längre tid därefter. Vintern 2020 byttes sedan konsten till de motiv som lyser idag, konst av sjundeklassare från läsåret 2019/20 på Rinkebyskolan.
Med anledning av Rinkebys 50-årsfirande kommer Familjebostäder som största fastighetsägare i området att uppmärksamma personer som under året har bidragit till en positiv utveckling för Rinkeby.
– Vi ska dela ut ett jubileumspris i år och det är nu klart att väggarna kommer att användas som en kanal bland andra i priskampanjen. Jag tror det blir maffigt för både våra nominerade och andra Rinkebybor att se sina hjältar i storformat på fasaderna! Kampanjen Rinkebypriset med röstningsförfarande blir publik 31 maj, säger Sofia Lindestad.
Gobo är från början en plåt som bearbetats för att släppa igenom ljus för att bilda en figur eller ett mönster där strålkastaren i vilken den placerats träffar en yta. Den kan liknas vid en bild som sätts in i en diaprojektor.
Numera tillverkas många gobos i glas som möjliggör mera avancerade mönster eller färg/gråskalebilder.
Gobo är från början en plåt som bearbetats för att släppa igenom ljus för att bilda en figur eller ett mönster där strålkastaren i vilken den placerats träffar en yta. Den kan liknas vid en bild som sätts in i en diaprojektor.
Numera tillverkas många gobos i glas som möjliggör mera avancerade mönster eller färg/gråskalebilder.