Varan har lagts till i varukorgen

Svensk Byggtjänst nya vd om branschutmaningar

Arbetsmiljö 29 jun 2021
kajsa-hessel-halla-dar
Kajsa Hessel ser flera viktiga utmaningar för samhällsbyggnadsbranschen, bland annat klimatavtrycket, dödsolyckorna och machokulturen. Foto: Tobias Sterner
"Det är otroligt inspirerande att få förstå hur vi bygger samhället väldigt praktiskt och konkret", säger Kajsa Hessel, som hittat drömjobbet i rollen som Svensk Byggtjänst nya vd.

Hallå där Kajsa Hessel, vem är du?
– Jag är en människa som är väldigt intresserad av andra människor och som får lov att jobba med det. Jag är beteendevetare i botten och har just nu klivit på rollen som vd för Svensk Byggtjänst. Jag kommer närmast från Sweco där jag var regionschef för installationskonsulterna i Stockholm.

Varför samhällsbyggnadsbranschen?
– Jag blev chef väldigt tidigt, bara ett år in i arbetslivet efter mina universitetsstudier. Min röda tråd har varit att vara ledare och chef inom kunskapsintensiva tjänsteföretag. På ett bananskal blev jag vd för ett byggprojektledningsföretag 2014. Det var min första kontakt med samhällsbyggnad. Då kände jag att jag hittat rätt. Otroligt inspirerande att få förstå hur vi bygger samhället väldigt praktiskt och konkret.

Nu har du varit vd för Svensk Byggtjänst i två månader. Hur kommer det sig att du tackade ja till det?
– Det är mitt drömjobb! Det gick inte att låta bli och det har främst med två saker att göra, det ena är att jag har tidigare erfarenhet av en liknande verksamhet där jag i 10 år arbetade i ett kunskapsföretag som riktade sig mot juridikmarknaden och som jag tyckte var otroligt stimulerande och roligt. Sedan kom jag in i den här branschen och kände att det var mitt hem. Att då få lov att leda ett kunskapsföretag i branschen som känns som mitt hem, kan det bli bättre? Jag är nyförälskad.

Vad tar du med dig från tidigare erfarenheter?
– Att gott ledarskap är en nyckel och att jag kan tillföra det. Att vi har rätt verktyg för att kunna vara bra chefer så att vi kan få vår verksamhet att blomstra. Ett annat viktigt ämne är hållbarhetsfrågorna där jag i mitt uppdrag som ordförande i Byggcheferna ser hur mycket vi brottas med de frågorna i branschen, och framför allt den stora utmaningen i att vi producerar så mycket utsläpp när vi bygger.

Vilka är de viktigaste utmaningarna både för Svensk Byggtjänst med också för branschen?
– Att branschen är ordentligt fragmentiserad. Hur blir vi som kunskapsföretag riktigt effektiva i vårt uppdrag då? Det är en utmaning eftersom vi verkar i så många olika företag och olika miljöer som ofta är projektbaserade.

Hur ser du på framtiden? Var är vi om fem år?
– Om fem år har vi på Svensk Byggtjänst sett till att Sverige tagit täten när det gäller hållbar samhällsbyggnad. Vi har den unika positionen att vara samägt av branschen där vi kan vara en katalysator för branschviktiga frågor.

Vad vill du ge för tips till andra i branschen?
– Var nyfiken! Vi är i ett läge där allt förändras i snabb takt. Genom att använda vår inbyggda positiva drivkraft kring utforskande blir det roligt och vi blir en del av lösningen.

En längre intervju med Kajsa Hessel finns att läsa i vår tidning Byggkoll nummer 2 2020.

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Hallå där... Hållbarhet Jämställdhet och mångfald
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter