Varan har lagts till i varukorgen

Svensk Byggtjänst nya hållbarhetschef "en drömrekrytering"

Hållbarhet 28 jun 2021
mariahernroth
- Vi kommer att se allt större krav på att säkra en hållbar leverantörskedja. Där ska vi stötta byggsektorn, säger Maria Hernroth, ny hållbarhetschef på Svensk Byggtjänst. Foto: Svensk Byggtjänst
Maria Hernroth, idag hållbarhetschef på Peab, blir hållbarhetschef på Svensk Byggtjänst. "Marias erfarenhet och kompetens inom området gör henne till en drömrekrytering”, säger Kajsa Hessel, vd Svensk Byggtjänst.

Rekryteringen av Maria Hernroth är en del i Svensk Byggtjänsts uppdrag som svensk samhällsbyggnadssektors kunskapsföretag.

– Hållbarhetsarbete är en hygienfaktor i alla företag och inte minst för oss inom bygg eftersom vår påverkan på klimatet är väldigt stor. Nu får Svensk Byggtjänst en högt specialiserad person med detta ansvar. Det hjälper oss att sätta frågan överst på agendan, säger Kajsa Hessel, vd.

– Att Svensk Byggtjänst arbetar för en hållbar samhällsbyggnadssektor är egentligen inte nytt, vi har alltid arbetat för att det ska byggas rätt. Det nya är kraftigt ökande krav på våra kunder från deras omvärld: samhället, beställare, brukare, ägare och finansiärer, fortsätter Kajsa Hessel.

Stora krav på hållbarhet

Hållbarhetsarbete handlar om att skaffa och sprida kunskap för att sedan göra rätt insatser vid rätt tid. Hållbarhet utgår från internationella ramverk med tillämpningar i svensk lag. Befintliga standarder och referensverk som AMA och dess råd och anvisningar kan vara verktyg för att få saker att hända. Men behovet är också stort både att ta fram nya lösningar och att få hjälp med hur alla nya lagar, regler och standarder ska tillämpas. För kraven är stora och utvecklingen går mycket fort.

– Kraven på action och transparens har skärpts, det räcker inte att snacka. Idag förväntas du redovisa dina insatser på en helt annan detaljnivå än för bara några år sedan, säger Kajsa Hessel, och nämner klimatdeklarationerna och EU:s nya taxonomi som två exempel.

– Gammal kunskap kan till och med motverka sitt syfte. För att stötta svenska samhällsbyggare ska Svensk Byggtjänst vara helt up-to-date när det gäller hållbarhet, och allra helst ligga steget före. Därför är Maria Hernroth med sin erfarenhet och kompetens en drömrekrytering för oss, säger Kajsa Hessel.

Svensk Byggtjänst ett centralt kunskapsnav

Maria Hernroth bekräftar att kunskap är färskvara och att kraven på hållbarhet ur olika aspekter bara kommer att öka.

– Jag ser Svensk Byggtjänst som en ett centralt kunskapsnav som tillhandahåller neutral expertis, vilket är jätteviktigt. Om vi försöker konkurrera inom hållbarhet missar vi målet. Hållbarhet är en essentiell utvecklingsfråga för hela samhällsbyggnadsbranschen och vi behöver samarbeta för att klara utmaningarna, alla ska med, ingen ska lämnas bakom, säger Maria Hernroth.

Branschen måste jobba för klimatneutralitet och ge sitt bidrag till att vi ska nå både nationella och internationella mål om fossilfrihet.
Nästa stora steg inom kravställan handlar om den sociala hållbarheten.

– Vi kommer att se allt större krav på att säkra en hållbar leverantörskedja. Det går inte att separera människan från miljön. Där ska vi stötta byggsektorn. Den som inte kan visa att de tar hand om både människor och miljö kommer helt enkelt att få svårt att göra affärer i framtiden, säger Maria Hernroth.

Maria Hernroth är i botten lärare och har en bakgrund som vd på gymnasieskolan Peabskolan, som hon byggde upp från grunden. De senaste fem åren har hon som hållbarhetschef varit ansvarig för hela hållbarhetsområdet inom koncernen, vilket omfattar allt ifrån mänskliga rättigheter till klimatfrågor. 

Maria Hernroth tillträder tjänsten på Svensk Byggtjänst den 1 december 2021.

Bevaka ämnen i artikeln

Hållbarhet Arbetsmiljö Miljö Jämställdhet och mångfald
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter